Explore the North ontwikkelt zich tot interdisciplinair productiehuis

Leeuwarden

Het culturele stadsfestival Explore the North, dat van donderdag 22 tot en met zaterdag 24 november 2018 haar zesde editie viert en onderdeel is van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa ontwikkelt zich in 2018 tot een interdisciplinair productiehuis.

Het festival heeft de handen ineengeslagen met partners uit binnen- en buitenland voor verschillende lokale en (inter)nationale projecten, met als rode draad literatuur, taal en meertaligheid. Een intensieve samenwerking met het meertaligheidsplatform Lân fan taal heeft deze ontwikkeling mede mogelijk gemaakt. Als productiehuis wil Explore the North (jonge) theatermakers, schrijvers, dichters, muzikanten en ander talent uit Friesland en daarbuiten mogelijkheden bieden om zich vanuit Leeuwarden en Friesland te ontwikkelen. Daarnaast geeft Explore the North - als legacy van Lân fan taal - voor de lange termijn een impuls aan het productieklimaat in Friesland.

Explore the North ontwikkelt zich daarmee tot een organisatie die gedurende het gehele jaar activiteiten ontwikkelt, met als piek een winters kunstenfestival in november. Enkele projecten die in 2018 vanuit Leeuwarden gerealiseerd worden gaan deze zomer op tournee door Nederland. Dat betreft de voorstelling Solo, die in samenwerking met Lân fan taal en het Noord Nederlands Orkest wordt ontwikkeld en de unieke hangmattenmachine De Relaxerette.

Solo | Musici uit Noord Nederlands Orkest vertellen unieke, persoonlijke verhalen
Samen met Lân fan taal en het Noord Nederlands Orkest presenteert Explore the North op zaterdag 19 mei de try-out van de voorstelling Solo in het Grand Theatre Groningen. Musici uit het orkest laten deze avond hun instrument staan en vertellen hun persoonlijke verhaal in elk een korte solo, geschreven door drie talentvolle jonge schrijvers en geregisseerd door de theatermakers van het Leeuwarder gezelschap Skoft&Skiep. Waar het normaal gesproken gaat om het creëren van een symfonie tussen de musici, focust Solo juist op het individu. Want wie zijn eigenlijk die mensen die in een orkest spelen? Lowie van Oers, Jante Wortel en Nikki Dekker schreven onder begeleiding van ‘De Nieuwe Oost | Wintertuin’ teksten gebaseerd op de persoonlijke verhalen van de musici uit het orkest. Aukje Schaafsma, Karel Hermans en Tatiana Pratley van het Leeuwarder theatergezelschap Skoft&Skiep regisseerden de solisten in het kader van het talentontwikkelingstraject Station Noord.

Solo is een project van Lân fan taal, Explore the North en Noord Nederlands Orkest, in samenwerking met Skoft&Skiep, Station Noord, Oerol, Tryater, ‘De Nieuwe Oost | Wintertuin’ en Grand Theatre. De voorstelling is dit jaar onder meer te zien op Oerol, Oranjewoud Festival, Simmerdeis en Welcome to The Village. Tickets voor de try out zijn verkrijgbaar via grandtheatre.nl. 

Internationale samenwerking met Lân fan taal, Oerol en Liquid Loft
Lân fan taal, Oerol en Explore the North werken samen rond het meertaligheidsproject Foreign Tongues van het gerenommeerde Oostenrijkse dansgezelschap Liquid Loft. Binnenkort maakt Explore the North meer bekend over deze samenwerking die in juni op Terschelling te zien is en in november in Leeuwarden.

De Relaxerette | Unieke literaire hangmatteninstallatie ‘on tour’ langs festivals
Een voorbeeld van een coproductie die al is gestart is de hangmatteninstallatie genaamd De Relaxerette. Samen met Arjan Kruidhof en Lân fan taal presenteerde Explore the North op het Talentuinfestival (half april in Leeuwarden) de try-out. Bijna 600 bezoekers luisterden in deze ronddraaiende hangmatteninstallatie naar de speciaal voor deze productie geschreven verhalen van schrijvers Marieke Lucas Rijneveld, Marc van der Holst, Heksenhamer, Jamila Faber, Jolle Roelofs en Pieter van der Sman. De Relaxerette is momenteel ‘on tour’ en binnenkort te zien op onder andere Oerol, Oranjewoud Festival, Simmerdeis en Noorderzon Performing Arts Festival Groningen.

Meeuw Jonge Schrijvers, Lân fan taal en Explore the North leiden jonge woordkunstenaars op
Lân fan taal, Meeuw Jonge Theatermakers en Explore the North geven een aantal jonge, enthousiaste noordelijke schrijvers de kans om van twee bevlogen professionele schrijvers alles te leren over het maken van theaterteksten, proza en poëzie. De jonge woordkunstenaars, van slechts 12 tot 18 jaar oud, droegen al teksten voor in het theater van Meeuw, gingen met elkaar de strijd aan tijdens de Poetry Slam op het Talentuinfestival en presenteerden een aantal eenakters, geregisseerd en gespeeld door professionele theatermakers.

Over Lân fan taal & Explore the North in 2018
Lân fan taal is een vrijstaat voor álle talen van de wereld, waarin alle talen gelijk zijn en taal grenzeloos is. Lân fan taal en Explore the North (beide onderdeel van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa) organiseren in 2018 het hele jaar door interdisciplinaire activiteiten rondom literatuur, taal en meertaligheid.

Zesde editie Explore the North
De zesde editie van het festival Explore the North vindt plaats op 22, 23 en 24 november. Voor het eerst begint het festival hiermee al op donderdag. Explore the North is een cultureel stadsfestival dat de historische binnenstad van Leeuwarden als podium gebruikt voor interdisciplinaire projecten, muziek, literatuur, theater en meer. Afgelopen jaar stonden artiesten als BALOJI, Tamino, Chassol, LA Jungle, Martin Kohlstedt, Lisa Hannigan & The Colorist Orchestra en schrijvers als Bert Wagendorp, Ghayath Almadhoun en Simone Atangana Bekono op het programma. De vroege vogel kaartverkoop voor Explore the North 2018 start op 1 juni, binnenkort volgt het eerste programma.


Auteur

Redactie