Wethouders starten compostactie Dongeradeel en Dantumadiel

Dokkum

Vrijdag gaven wethouder Pieter Braaksma en Gerben Wiersma het gezamenlijke startschot voor de compostactie van Dongeradeel en Dantumadiel. Vrijdag en zaterdag konden inwoners van deze beide gemeenten compost halen op het gemeentelijk terrein aan de Birdaarderstraatweg 86 in Dokkum.

Compostactie

Wethouders Braaksma van Dongeradeel en Wiersma van Dantumadiel deelden 16 maart het eerste compost uit op het terrein aan de Birdaarderstraatweg. Er kon per inwoner maximaal 1 aanhangwagen met gratis compost worden meegenomen. 

Afvalscheiding: goede zaak

Door de gescheiden inzameling van afval wordt een bijdrage geleverd aan de vermindering van de hoeveelheid afval. Ondanks het feit dat in Fryslân jaarlijks al 75.000.000 kg gft-afval gescheiden wordt ingezameld, bestaat het restafval in de huisvuilcontainers nog steeds voor ongeveer 35% uit gft-afval. Dat is zonde, want ook hiervan had prima compost gemaakt kunnen worden. Bovendien moet restafval tegen veel hogere kosten worden verbrand of gestort dan gescheiden gft-afval. 

Goed voor de tuin

Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. De gemeenten Dongeradeel en Dantumadiel verkopen compostvaten tegen een sterk gereduceerde prijs. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met het Klant Contact Centrum (KCC) van de DDFK gemeenten, 0519 – 29 88 88.


Auteur

Bote Sape Schoorstra