Gemeentebelangen Dantumadiel op bezoek bij camperpark jachthaven Kuikherne

DE WESTEREEN

Op woensdag 14 maart brachten de mensen van Gemeentebelangen Dantumadiel een bezoekje aan jachthaven en camperpark Kuikhorne.

Rondom de wisseling van de oude en de nieuwe gemeenteraad in Dantumadiel speelt een belangrijk investeringsplan voor het opwaarderen en inrichten van de nieuwe vaarroutes in het Bûtenfjild. Voor Gemeentebelangen Dantumadiel reden om met de bevolking en met recreatieondernemers in gesprek te gaan.

Jachthaven, camperpark, winterstalling en logé’s

Het bezoek aan het recreatiebedrijf van de familie Mozes leverde een bijzondere indruk op van de bevlogenheid en de passie waarmee Hans en Jittie Mozes hun bedrijf runnen. In 1975 heeft de familie Mozes een boerderij met weiland opgekocht bij Kûkherne om daar een jachthaven aan te leggen. In de loop der jaren heeft het bedrijf zich ontwikkeld tot een grote jachthaven met alle mogelijke voorzieningen voor watersporters met een capaciteit van 300 ligplaatsen. Op het terrein rondom de jachthaven is ook een camperpark ingericht voor maar liefst 50 campers. Het bedrijf van de familie Mozes biedt daarnaast nog geïsoleerde winterstalling voor boten en verhuurt in de zomer sloepen waarmee onze prachtige gemeente kan worden verkend vanaf het water. 

Elektrisch varen in het Bûtenfjild

Gemeentebelangen Dantumadiel wil dat de recreatiesector in de gemeente de komende jaren meer aandacht krijgt, maar wil wel dat de voorgenomen investering van 1,7 miljoen euro aan gemeenschapsgeld uiteindelijk ook voldoende gaat opleveren. 
Het plan van de gemeente is om in het hele Bûtenfjild elektrisch varen verplicht te maken, is Onduidelijk is of inwoners van de gemeente en de recreatieondernemers op zo’n besluit zitten te wachten. Langs de vaarroute wonen ongeveer 50 eigenaren van bootjes met benzine- of dieselmotor. Als het aan het huidige college van CDA, FNP en CU ligt, mogen die straks niet meer varen in het Bûtenfjild. Ook andere inwoners van de gemeente die regelmatig gaan varen of vissen zijn straks aangewezen op de beperkte actieradius van elektrische bootjes, terwijl de aanschaf van een elektrische boot een flinke investering vraagt. 

Geleidelijke overgang

Draagvlak voor een elektrische vaarroute kan volgens Gemeentebelangen Dantumadiel alleen ontstaan door de overgang naar elektrisch varen heel geleidelijk te laten verlopen. Daarom moet de elektrische vaarroute de komende 10 jaar goed in de marketing worden gezet, terwijl brandstofmotoren worden gedoogd. Na verloop van jaren kan het gebruik van de elektrische vaarroute worden geëvalueerd en als het dan nog nodig is, definitief omgezet naar elektrisch varen.


Auteur

Redactie