Trio Classique van NNO geeft concert in Schierstins

Feanwâlden

  Het Trio Classique van het Noord-Nederlands Orkest treedt op zondagmiddag 25 februari op in de Schierstins te Feanwâlden. Violist Sergei Bolotny, celliste Noëlle Weidmann en pianiste Keiko Sakuma spelen werken van Beethoven, Brahms en Schumann. Het concert begint om 15.00 uur.

Robert Schumann (18101856) en Johannes Brahms (1833-1897)  hebben elkaar goed gekend. Brahms werd geboren in een sloppenwijk in Hamburg. Op z’n tiende speelde hij reeds de pianopartij in het pianokwintet opus 16 van Ludwig van Beethoven (1770-1827). Toen hij dertien was moest hij voor de kost zorgen voor het gezin, door in kroegen en bordelen te spelen en bij begon met het componeren van salonmuziek. Hij verzamelde en bewerkte volksliedjes en er volgde een tournee met nieuwe composities. Daarbij trof Brahms in Düsseldorf zijn collega Robert Schumann. Door diens lovende kritiek was zijn naam gemaakt. Na Schumann’s dood bleef hij innig bevriend met diens vrouw Clara.

Violist Sergei Bolotny is geboren in de West-Oekraïne en studeerde onder andere aan de Nationale Muziek Academie in Kiev en de Universiteit van Muziek en Podiumkunsten in Wenen. Hij won diverse prijzen. Van 1996 tot 2010 woonde hij in Wenen en was daar verbonden aan onder andere het Weens Filharmonisch Orkest. Ook maakte hij deel uit van de klezmergroep Klezmatov. Sinds 2010 woont hij in Nederland. Hij is plaatsvervangend 2e concertmeester van het Noord-Nederlands Orkest.

Keiko Sakuma werd in Tokio geboren en begon al op 4-jarige leeftijd piano te spelen. Vanaf het jaar 2000 ging ze naar Europa en studeerde solo-piano aan de Universiteit Mozarteum in Salzburg. In 2008 haalde ze haar eindexamen. Naar Nederland verhuisde ze in 2013 en ze treedt regelmatig op met Sergei Bolotny, haar echtgenoot. In 2015 was zij de officiële begeleidster bij het Internationale Cello Festival in Lingen (Duitsland).

Celliste Noëlle Weidmann studeerde in 2005 af in Parijs en studeerde daarna aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen (bij Jan-Ype Nota) en in Parijs bij Michel Strauss. Ze treedt als soliste vaak op bij Franse orkesten en neemt deel aan vele kamermuziekfestivals, onder andere  het Peter de Grote festival. Noëlle leidt sinds 2006 de  cellogroep bij het NNO.

Inlichtingen en reserveringen: De Schierstins, info@schierstins of 0511-472937.


Auteur

jkommerie