Wandelaars vol lof over natte Swaddekuier 2016

BUITENPOST

De regen viel spreekwoordelijk met bakken uit de hemel afgelopen vrijdag 1 juli en dat zorgde voor nogal wat zorgen bij de organisatie van de Swaddekuier. Kleddernatte vrijwilligers bouwden snel een start- en finishtent op en routeplanner Willem Kroodsma had de handen vol aan het omzetten van routes. Een aantal tochten liep door weilanden, die zo drassig waren geworden, dat de routes onbegaanbaar waren.

Zaterdag kon de organisatie ’s morgens vroeg met droog weer en een schone lucht beginnen aan de laatste voorbereidingen. Al snel kwamen de eerste langeafstand wandelaars aan de start. De routes van de drie afstanden van 2016 waren gesitueerd ten noorden van Buitenpost en liepen voor een groot deel door de gemeente Kollumerland . Reden waarom Burgemeester Bearn Bilker de wandelaars bij de start iets vertelde over zijn prachtige recreatieve gemeente en met een toeter de eerste groepen om zeven en acht uur liet starten. Op de stempelposten onderweg werden alle deelnemers onthaald met muziek en zang en overal voorzien van een hapje en een drankje. Op het Rechthuisplein in Kollum zorgde de Pan Magic Steelband voor een mooi muziekspektakel en had Bakkerij Van der Bijl voor al de wandelgasten een mooi plekje ingericht voor de versterking van de inwendige mens. Ook de traditioneel in de routes opgenomen boerdenbedrijven waren smaakmakers in het beleven van het landschap voor de wandelaars. Boer Fennema aan de Trekweg had voor deze gelegenheid de deuren van zijn bedrijf wijd opengezet en de boeren natuurvereniging De Noardlike Fryske Wâlden gaf acte de présence door de wandelaars te laten proeven van Friese kaas. Ook Staatsbosbeheer presenteerde zich bij boer Fennema. In totaal melden zich meer dan duizend wandelaars aan de start. Ongeveer tweehonderd mensen namen deel aan de lange routes van 40 kilometer, meer dan 500 kozen voor de 20 kilometer route en de overige 1300 kozen voor de afstand van tien kilometer. Mede dankzij een goede organisatie verliep de Swaddekuier zonder noemenswaardige incidenten. In de tent bij de finish konden de wandelaars genieten van de muziek van de broers Pieter en Michiel Veenstra en werd nog lang na gesproken over de wandelbelevenissen. Voorzitter Jan Kloosterman liet weten dat er, door alle regen die eerder viel, best even zorgen zijn geweest over de Swaddekuier . ,,De wandelaars hebben ons niet in de steek gelaten", aldus Kloosterman. ,,Dat maakt me ook een beetje trots, dat we het weer hebben geflikt, ondanks tegenvallers vooraf. Het vertrouwen dat iedereen in ons stelt door mee te werken in onze organisatie in de vorm van sponsoring of door mee de handen uit de mouwen te steken bij het organiseren van de Swaddekuier, legt ook een grote verantwoordelijkheid bij het bestuur. Wij zijn dan ook blij dat ook deze editie weer is geslaagd en met de grote waardering na afloop van al die wandelaars." Op zaterdag 1 juli 2017 is de volgende editie van de Swaddekuier. FOTO'S: SAKE BEERSTRA

Auteur

Marike Van der Molen