Lenteweer zorgt voor nieuw record bij ‘Slach om ‘e Toer’

Dokkum

SURHUIZUM - In de vroeg ochtend van dinsdag 29 december was het al direct druk bij MFC ‘de Delfeart’ in Surhuizum. Hier konden de deelnemers zich inschrijven voor de zesde editie van de Surhúster kuiertocht ‘Slach om ’e Toer’.

SURHUIZUM - In de vroeg ochtend van dinsdag 29 december was het al direct druk bij MFC ‘de Delfeart’ in Surhuizum. Hier konden de deelnemers zich inschrijven voor de zesde editie van de Surhúster kuiertocht ‘Slach om ’e Toer’.
Na een welkomstwoord van voorzitter Pieter Loonstra en een korte toespraak van dominee Binne van der Boon van de Protestantse gemeente Surhuizum gingen de eerste wandelaars om half negen van start. Of, zoals Van der Boom het zei: ,,Wandel samen of alleen, met familie en met vrienden. Wandel in het licht.” En licht was het ondertussen geworden, alhoewel de meeste wandelaars in het donker naar Surhuizum waren toegekomen.
De eerste wandelaars liepen de route van 30 km. Een half uur later werden ook de wandelaars van de 20 kilometer  uitgeleide gedaan door dominee Van der Boon. En vanaf half tien konden ook de wandelaars aan de tocht van 10 km op weg naar de Doarpstsjerke met haar markante gemetselde kerktoren waar de wandeltocht haar naam aan dankt.
Voor alle wandelaars voerde de route vanuit Surhuizum over It Langpaed naar Harkema. De 20 en 30 kilometertochten voerden vervolgens over de Feansterfeart via de Mellereed en Homear naar de Bosk en de 10 kilometer wandelaars liepen over de Feansterfeart via de Feartswâl en de Krúswei, door de weilanden naar de Hamsterpein. Door de grote toeloop was ondertussen bij de eerste stempelpost bij de Bosk een grote wachtrij ontstaan. Uiteindelijk kreeg iedereen een stempel en een kop koffie of thee met een stukje kerstbrood.
Bij het startbureau was men inmiddels door de stempelkaarten heen, wat betekende dat er al 1000 wandelaars door de Noardelike Fryske Wâlden liepen op deze lentedag in hartje winter. Want met zo’n 10 graden boven nul en de natuur die al in voorjaarsstemming is, was er zeker geen sprake van een traditionele wintertocht.
Ondertussen vervolgden de wandelaars van de 30 en 20 kilometer hun tocht richting it Wytfean. Vanaf de Bosweg liepen de wandelaars van de 30 kilometer over de Lange Geestlaan naar Heachsân, via Skûlenboarch naar Jistrum. Onderweg hadden zij nog een stempelplaats in Heachsân en Jistrum. De wandelaars van de 20 kilometer vervolgden hun weg van de Bosweg over het Boppepaad naar Drogeham voor de volgende stempelpost, waar beide routes weer bij elkaar kwamen. Bij alle stempelposten kon men genieten van een kop koffie of thee met een lekkere versnapering.
Vanuit Drogeham vervolgden de wandelaars hun weg naar Augustinusga, waar de laatste stempelpost stond, voor de finish in Surhuizum. Bij de manege van Oebele Kamminga aan It West werden de wandelaars gastvrij ontvangen met warme chocolademelk en oliebollen, waarna men aan de laatste kilometers van de tocht kon beginnen. Deze laatste kilometers legden de wandelaars af door De Bosk van Augustinsuga, om zo via de Efterwei en de Pypkewei Surhuizum weer te bereiken. Nadat  de wandelaars zich bij de finish hadden afgemeld stond er in ‘De Delfeart’ een bord snert met rookworst voor hen klaar.
Om 12.00 uur sloot de inschrijving bij het startbureau en kon men vaststellen dat er dit jaar 1103 wandelaars een ‘slach om ’e toer’ hadden gemaakt. Na het succes van vorig jaar, toen er bijna 700 deelnemers waren ingeschreven, kan het bestuur dus opnieuw een record in de boeken noteren. Door de onverwachte grote deelname keerde (helaas) niet iedereen met een medaille huiswaarts, maar deze herinnering aan een prachtige wandeldag wordt later per post toegestuurd.
Nadat even voor half vijf ook de laatste wandelaars binnen waren, kon het bestuur gaan terugkijken op een zeer geslaagde editie van de Surhúster kuiertocht, die ook dit jaar door de inzet van de vele vrijwilligers in goede banen werd geleid. Mede door hun inzet en de bijdrage van de vele sponsoren is ‘Slach om ’e Toer’ uitgegroeid tot een vaste waarde op landelijke wandelagenda.
De volgende 'Slach om 'e Toer' staat gepland voor woensdag 28 december 2016. Hou voor meer informatie en foto’s van de tocht de website in de gaten: www.slachometoer.frl.
Tekst en foto’s: Kornelis van Dekken