Heerenveense Marion Kuil-Brandt bakt de Allerlekkerste Friese Appeltaart

ROTTEVALLE

Marion Kuil-Brandt uit Heerenveen won gisteren de wedstrijd ‘Wie bakt de Lekkerste Friese Appeltaart?’ tijdens het jaarlijkse Oogstfeest van Stichting Fryske Frucht in De Herberg van Smallingerland in Rottevalle.

,,Wat een topniveau!” aldus juryvoorzitter en meesterkok Albert Kooy. Patrick den Hollander en Jordy Smids uit Ureterp gingen er vandoor met de tweede en derde prijs. De bezoekers van het goed bezochte Oogstfeest konden tijdens diverse demonstraties door topkoks van Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud, Het Spijshuys uit Boornbergum, Landgoed Lauswolt Beetsterzwaag, Het Ambacht Heerenveen en De Herberg van Smallingerland, volop proeven en inspiratie opdoen. Ook kon er worden geproefd van alle taarten. Burgemeester van Smallingerland Tjeerd van Bekkum plantte een Appelboom, een ‘Roem van Drachten’. Appelsap 2016 Fryske Frucht presenteerde tijdens dit Oogsfeest ook het ‘Appelsap 2016’. Alle donateurs, de plukkers van het Plukfeest en de particulieren die hun appels aan Fryske Frucht ter beschikking hebben gesteld, ontvingen als eersten een fles van deze Appelsap. De totale Appeloogst dit jaar bedroeg bijna 4000 kg appels. Als kers op de taart reikte voorzitter Jan de Boer van Stichting Wrâldfrucht aan voorzitter van Fryske Frucht Henk Markus het streekkeurmerk Wâldpyk uit. Dit geeft de gebruiker de garantie dat het om landelijk erkende streekproducten uit De Friese Wouden gaat. 3000 Fruitbomen Stichting Fryske Frucht heeft de ambitie om 3.000 fruitbomen te laten groeien, te beginnen met appelbomen in de Friese Wouden en later uit breiden met andere Fryske Fruchten. Het gaat dan vooral om oude Friese rassen, zodat deze behouden worden voor het landschap. Stichting Fryske Frucht plant zelf bomen, maar nodigt ook vooral geïnteresseerden, particulier en zakelijk, uit om een eigen boom te planten. Wat voor Frankrijk de druif is, moet voor de Fryske Wâlden de appel worden. Er zou er in iedere tuin een fruitboom moeten staan. Eigenaren van boomgaarden kunnen, net als bij de wijnoogsttraditie, hun eigen pluk- en oogstfeesten organiseren en op deze wijze bezoekers kennis laten maken met de Fruchten. Fryske Frucht organiseert jaarlijks een eigen Bloesem-, Pluk-, en Oogstfeest. Van deze oogst wordt Appelsap gemaakt. In de toekomst wil Fryske Frucht dit uitbreiden met andere producten zoals jam, cider, calvados en gebak. Deze producten zijn voor eigen gebruik, worden gebruikt door de aangesloten donateurs en kunnen worden verkocht aan gasten en bezoekers.

Auteur

Fokke Wester