Buitenposter (72) voor de rechter voor diefstal vijf kranten

LEEUWARDEN/BUITENPOST – Een 72-jarige inwoner van Buitenpost hoeft niet naar de gevangenis voor de diefstal van vijf kranten. Dat was zijn grootste angst, zei de bejaarde verdachte donderdag tegen politierechter Gustaaf Wijnands.

De man had op 15 november vorig jaar vijf kranten gestolen bij een winkel in zijn woonplaats. In juni 2017 moest hij ook voor de rechter verschijnen voor drie winkeldiefstallen. Hij kreeg een proeftijd, met twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf als stok achter de deur.

Toen zei de Buitenposter dat hij nog liever zijn handen zou afhakken dan weer een winkeldiefstal te plegen. Donderdag gaf hij als commentaar dat ‘een stemmetje’ in zijn hoofd zei dat hij de kranten moest pakken. Bij de zitting in 2017 was al duidelijk dat de man hulp nodig heeft.

Dat was ook de reden dat officier van justitie Jeroen Houwink hem weer had gedagvaard. De bejaarde verdachte heeft hulp en begeleiding van de reclassering, wat een voorwaarde was bij de vorige veroordeling. Houwink eiste geen straf, maar wel verlenging van de proeftijd voor de duur van twee jaar. De rechter nam de eis over. Dat betekent dat de Buitenposter ook de komende twee jaar begeleid wordt.