Kollumer (60) vrijgesproken van mishandelen plaatselijke groenteboer

LEEUWARDEN/KOLLUM - Een 60-jarige Kollumer moest zich donderdag voor de politierechter verantwoorden omdat hij in augustus vorig jaar een plaatselijke – vrouwelijke – groenteboer zou hebben mishandeld. De man werd vrijgesproken, de rechter vond dat er te weinig bewijs was.

De Kollumer zou de groenteboer op 29 augustus in haar winkel aan de Voorstraat hardhandig hebben aangepakt. De man zou de vrouw bij de kleding hebben gegrepen, heen en weer hebben geschud en tegen een stelling met groentekisten hebben gedrukt. De vrouw zou over haar hele lichaam blauwe plekken hebben opgelopen.

De Kollumer zei dat hij haar alleen bij de kleding had vastgepakt. ‘Ze lachte mij compleet uit’, zei de man. Hij was naar de winkel gegaan omdat zijn dochter, die er had gewerkt, nog loon tegoed had. De groenteboer had voor de zitting een schadeclaim van 540 euro ingediend. Die claim werd tijdens de zitting fors verhoogd door een op het laatste moment ingeschakelde advocate. Volgens de raadsvrouw kampt de groenteboer nog steeds met de – psychische – gevolgen van de mishandeling.

De vrouw zou zich buiten haar woning niet veilig voelen. Ze is doorverwezen naar een psycholoog. De rechter kwam echter tot een vrijspraak. Behalve de lezingen van de verdachte en het slachtoffer was er geen aanvullend bewijs. ‘Ik vind de zaak niet helder genoeg en ik heb niet de overtuiging’, zei rechter Jansen. Door de vrijspraak kon de schadeclaim niet worden toegewezen.