Geslaagde internationale vriendinnendag in Noardburgum

Noardburgum - Wie op zaterdag 2 maart door Noardburgum reed, kon het niet missen; vrolijke oranje en paarse ballonnen wezen de weg naar de eerste vriendinnendag van stichting Gave in Noord Nederland.

Gave organiseert op verschillende plaatsen in Nederland vriendinnendagen om vrouwen aan te moedigen en te ondersteunen in het sluiten van vriendschappen met vluchtelingenvrouwen.

Uit verschillende dorpen kwamen Nederlandse vrouwen met hun buitenlandse vriendin naar het gezellige gebouw van de baptistenkerk, om hun multiculturele vriendschap te vieren. Sommige van de buitenlandse vrouwen hebben een eigen woonplaats, anderen werden opgehaald uit het AZC in Burgum. Na een warm welkom met koffie/thee en zelfgebakken lekkers, werd er in verschillende talen gezongen en was er een bemoedigende toespraak van Gerry Velema. Vanuit het thema ‘Verbonden’ sprak zij over de mooie en soms moeilijke kanten van het aangaan van vriendschappen. De bijbel kwam in verschillende talen op tafel, en de vrouwen gingen met elkaar in gesprek. Daarna gingen de vriendinnen in tweetallen creatief aan de slag. In verschillende ruimtes konden de bijna 30 vrouwen bloemschikken, schilderen of weven. Er werd geconcentreerd gewerkt, maar de ruimtes vulden zich ook regelmatig met gezellig praten en lachen. Tussendoor was er een internationale lunch, met heerlijke gerechten die door de deelnemers zelf waren meegebracht. Soep, luxe broodjes, samosa (gefrituurde Afrikaanse hapjes), salades en oosterse rijstschotels vulden het buffet. Halverwege de middag werden stoelen en tafels opzij geschoven en ging de muziek aan. Danscoach Direlse Boon leerde de deelnemers twee eenvoudige dansen aan, en gaf de vrouwen de ruimte om ook iets te laten zien van de dansen uit hun thuisland.

Toen de vrouwen aan het eind van de middag met lege schalen en zelfgemaakte kunstwerken huiswaarts keerden lag er een waardevol cadeautje voor ze klaar; een foto van henzelf met hun vriendin als herinnering aan deze verbindende dag.