Nieuw zwembad Buitenpost komt op parkeerterrein

BUITENPOST - Het nieuwe zwembad van Buitenpost komt definitief op het parkeerterrein naast De Kûpe, het huidige bad. De lpg-installatie van het naastliggende garagebedrijf gaat verdwijnen, zo maakte wethouder Jouke Spoelstra van de gemeente Achtkarspelen donderdagavond bekend in de raad.

De sanering van het lpg-punt maakt de weg vrij voor de realisatie van de nieuwe Kûpe die - volgens planning - het tweede kwartaal 2021 klaar zal zijn. De werkzaamheden moeten volgend jaar van start gaan. Tot het nieuwe zwembad klaar is, blijft het oude in gebruik.

Achtkarspelen gaat in april met de omwonenden van het zwembad om tafel om te praten over de plannen. Eind 2019 wil de gemeente het bestek op de markt brengen, aldus Spoelstra.

De nieuwe Kûpe wordt geheel energieneutraal. Het nieuwe bad kan gebruik blijven maken van de warmtekoppeling van het naastgelegen bedrijf Essentra. Ook komen er zonnepanelen op het dak en worden er tal van innovatie maatregelen genomen. Met de bouw van het nieuwe zwembad is een investering van bijna zes miljoen euro gemoeid.

Het huidige Buitenposter zwembad is sterk verouderd. Op vragen van PvdA-raadslid Theun Nicolai of het verantwoord is om nog door te gaan met de accommodatie stelde wethouder Spoelstra dat dit kan. ,,Sa’t it no liket, is it wol feilich.”