Steen op graf van Friese Boys-supporter Durk Zwaagstra

Kollumerzwaag - Het is 7 jaar geleden dat Friese Boys-supporter Durk Zwaagstra op 91-jarige leeftijd kwam te overlijden. Zijn graf op het kerkhof van Kollumerzwaag was nog niet voorzien van een grafsteen. Tom van der Beek betreurde dit en kwam met een idee om geld in te zamelen en een steen voor Durk te regelen.

Samen met Jan Kempenaar hebben de beide oud eerste elftalspelers een actie op touw gezet. Binnen een week was het benodigde geld op tafel. Het meeste geld, ongeveer 97%, kwam binnen van mensen die nog steeds nauw betrokken zijn bij Friese Boys.

Durk Zwaagstra was bijna bij alle wedstrijden van Friese Boys 1 aanwezig en na afloop in de kantine vroeg hij iedereen naar de uitslagen van de andere wedstrijden en hield zo de stand bij. Als je als speler na afloop van de wedstrijd in de kantine kwam, dan wist Durk al te vertellen hoe de uitslagen waren. Tegenwoordig gaat het een stuk gemakkelijker met de app.

Durk ging altijd gezamenlijk met de gebroeders Van Assen op de fiets naar de uitwedstrijden. Zodra de competitie indeling bekend was gingen ze in de zomerstop de verenigingen al bezoeken. Ze konden zien wat de kortste route was en hoeveel tijd ze nodig hadden voor de reis.

SBS 6 heeft in hart van Nederland hier aandacht aan geschonken. De fietsende supporters van Friese Boys werden toen bekende Nederlanders. Als je een uitwedstrijd had en je kwam binnen dan werd er vaak gevraagd of de fietsende supporters ook onderweg waren. Na Durk zijn overlijden is het groepje helaas uit elkaar gevallen.

Tom en Jan zijn blij dat mensen zo enthousiast waren en geld over hadden voor de steen van Durk en willen iedereen hiervoor bedanken. Omdat het meeste geld uit de Friese Boys familie komt hebben Tom en Jan besloten om naast een foto van Durk ook het logo van Friese Boys op de steen te zetten.