Kleindierententoonstelling bij rozenkwekerij Hartholt in Drogeham

DROGEHAM - Kleindierenvereniging ‘de Aeikoer’ heeft dit weekend een tentoonstelling gehouden van konijnen, cavia’s, grote- en dwerghoenders, watervogels, serama’s en sierduiven. Ook dit jaar vond de tentoonstelling in de week voor kerst plaats bij bloemwinkel en rozenkwekerij Hartholt. Dit jaar waren er 642 dieren te bewonderen in verschillende soorten, kleuren en maten. Ieder dier werd beoordeeld door een volwaardig keurmeester en voorzien van een predicaat. Uiteindelijk levert dit bij elke diersoort natuurlijk ook een kampioen op.

Bij de grote hoenders was dit T. van der Ploeg uit Burgum met Rhode Island Red. De kampioen van de dwerghoenders was dit jaar A. Hagedoorn uit Damwoude met een Sebright. Bij de Serama’s werd een dier van J. Venema uit Zwaagwesteinde tot winnaar bekroont. Net zoals dit bij de watervogels het geval was voor J. Meindertsma. Een cavia van R. de Vries uit Buitpost in de kleur chocolade is winnaar geworden bij de cavia’s. Het beste konijn was een Belgische haas van R. Prins uit Bergum en uiteindelijk is bij de sierduiven T. van der Veen uit Suwâld met een Oosterse Roller winnaar geworden van de tentoonstelling.
Naast deze winnaars bij de volwassenen, waren er ook jeugdleden die enorm goede dieren hadden voorgebracht. Bij de hoenders is Cor Tuinstra uit Kootstertille de winnaar geworden. Cor fokt inmiddels al enkele jaren vol enthousiasme met schitterende grote Wyandottes. Het mooiste konijn bij de jeugdleden was een kleurdwerg in de haaskleur van de combinatie A en S de Bruin uit Marrum.
Terugkijkend op de tentoonstelling is het bestuur van de Aeikoer erg tevreden over het verloop van de tentoonstelling en de ontwikkeling die de vereniging doormaakt. De sfeer in de kantine was gemoedelijk en gezellig, waarbij er de mogelijkheid was om een gokje te wagen bij de loterij en er natuurlijk voor iedereen een hapje en een drankje was. In de kassen was het met de tropische temperaturen van de laatste dagen ook heerlijk vertoeven. De fokkers hadden onder die omstandigheden de ideale mogelijkheden om met elkaar informatie uit te wisselen en de bezoekers konden heerlijk rondstruinen tussen de kooien op zoek naar het mooiste dier of een bakje koffie nemen in de kantine.
De afspraken met betrekking tot de tentoonstelling in 2016 zijn inmiddels gemaakt en het bestuur gaat er ook dan voor zorgen dat er voor fokkers  en bezoekers volgend jaar wederom een topattractie wordt geleverd.