Dockinga VMBO-GT start sportklas

DOKKUM - Brugklassers op  Dockinga VMBO-GT/SK kunnen volgend jaar kiezen voor een sportklas. De  school staat al bekend om de ruime aandacht voor bewegingsonderwijs. Naast de wekelijkse drie lessen is er een extra uur AT-sport.  In dat uur staan onder meer coachen en organiseren centraal. Waarom nòg meer aandacht voor sport?

,,Wij willen dat onze leerlingen een ontdekkingsreis maken langs verschillende sporten. De kans is groot dat ze een klik krijgen met een sport. Met een beetje geluk kunnen ze daar  een leven lang  plezier aan beleven", aldus Jan Sierksma (31), docent bewegingsonderwijs aan de Chr. Mavo aan de Woudweg.
Samen met collega Wiesje van der Werf (38) sleutelde het duo maandenlang aan het nieuwe concept. ,,Brugklassers in de sportklas  gaan de diepte in. We proberen ze niet alleen  op een hoger vaardigheidsniveau te krijgen.  Ze krijgen ook verbreding van sporten. Die worden buiten  school aangeboden. Uiteraard gaat het om regio-sporten als schaatsen, zeilen, kaatsen en wadlopen, maar bijvoorbeeld ook om kickboksen, hardlopen en kanoën."
Niet elke leerling komt in aanmerking voor de sportklas. Liefhebbers hebben eerst een kennismakingsbijeenkomst waarbij beweegniveau, coördinatie, doorzettingsvermogen en groepsgedrag in kaart worden gebracht. ,,Een sportieve houding en de wil om samen te werken is voorwaarde", aldus Sierksma, naast docent bewegingsonderwijs  tevens jeugdtrainer bij SC Cambuur.
De sportklas  telt maximaal vijfentwintig leerlingen. Mocht er veel belangstelling voor bestaan dan komt er een tweede klas.  Niet alleen de kennismaking met veel verschillende sporten staat centraal, ook bewegingsanalyse met tablets, zelfstandigheid, presenteren, organiseren en samenwerken. Mooi meegenomen is dat actieve sportbeoefening een positieve invloed heeft op de schoolprestaties.
Ouders van leerlingen in de nieuwe klas betalen een aanvullende ouderbijdrage. Dit bedrag wordt besteed aan reiskosten, shirts, huur van accommodaties , bezoek aan evenementen en het inhuren van experts.
Wie meer informatie wil kan terecht tijdens de Doemiddag en Open Dagen van Dockinga VMBO-GT, deze zijn op 13 januari en 3 februari.