Primeur in Sibrandahûs: Ernst Langhout and the Retroes

SIBRANDAH - ÛS De Kloosterkapel van Sibrandahûs beleeft woensdagavond 23 december een primeur. Tijdens de jaarlijkse ‘Jûn foar de Krystnacht’  geeft de nagelnieuwe formatie Ernst Langhout and the Retroes officieel haar allereerste optreden.  Ook dit jaar komt de opbrengst van het benefietconcert weer geheel ten goede aan de stichting Make–A-Wish, die wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte in vervulling laat gaan. Het concert begint om 20.30 uur.

Ernst Langhout and the Retroes mag dan een nieuwe band zijn, de vier bandleden zijn oude rotten in het vak. Naast Ernst en diens broer Sjirk Langhout maken Sytse Haima (ex-Pigmeat) en Bone Idle (Dick Siersema) deel uit van de band. Zij kunnen putten uit een zeer breed door de jaren heen opgebouwd repertoire. Zo zijn er pareltjes uit de (Ierse) folk, juweeltjes uit de jaren 60 en 70, diamantjes van eigen hand, Dylan yn it Frysk en met Sytse Haima erbij kan er ook nog goud van Pigmeat voorbij vliegen. Ondanks de diverse stijlen hebben de mannen elkaar in hun gezamenlijke liefde voor akoestische muziek gevonden. Daarom hebben ze onlangs na een ad-hoc optreden op een festival besloten een band op te richten. De vier sterke solostemmen weten ook een krachtige samenzang neer te zetten. Dit alles wordt gedragen door gitaren, bas, mandoline, banjo en mondharmonica’s.
Spil in de nieuwe formatie is Ernst Langhout (zang/ gitaar/ harmonica). Hij kan bogen op een afwisselende muzikale carrière, die hem in veertig jaar tijd op tal van plaatsen in de wereld met tal van muziekstijlen in aanraking heeft gebracht.  Van traditionele folk (Haggis en Manacle Trust) tot harde alternatieve rock en new wave (The Visitor);  van Âldtsjerk tot Austin (Texas), van Moddergat tot Moskou en natuurlijk, Ierland en Schotland. Ernst werkt met anderen inmiddels aan een nieuw album, waarvan op 23 december zeker een voorproefje te horen zal zijn.
Multi-instrumentalist Sytse Haima (bas/gitaar/zang/harmonica/mandoline/banjo) heeft door de jaren heen ook in een groot aantal bands gespeeld, waarvan Pigmeat de bekendste was. Talloze feesten hebben ze met hun deels in de Amerikaanse folk gewortelde muziek opgeluisterd in binnen en buitenland. Sinds Pigmeat stopte, spelen Ernst en Sytse al geruime tijd regelmatig samen, zoals jaarlijks op het Oerol-festival op Terschelling. Momenteel werkt Sytse aan een nieuwe cd met Frysktalig repertoire.
De door de wol geverfde troubadour Bone Idle (zang/gitaar/harmonica/lepels/metaaldetector) is begin jaren ‘80 zijn carrière gestart als straatzanger in Amsterdam.  Sindsdien heeft hij eveneens een lange reeks optredens neergezet in cafés, op festivals en feesten. Tegenwoordig speelt hij mondharmonica in de BX-Bluesband. Hij heeft twee cd’s uitgebracht, “Koffie Bone ?” en “Fell over Bone” die door Jan Switters in de Landscape studio (in de boerderij van Ernst) zijn opgenomen.
Sjirk Langhout (zang) de jongere broer van Ernst heeft van de muziek nooit zijn beroep gemaakt, maar als de gelegenheid zich voordeed trad Sjirk wel samen met zijn broer op.  Zijn sonore stemgeluid en gedreven zang vormen een waardevolle toevoeging van de band.
Entree: €10,00 (Kaarten aan de deur; geen voorverkoop) Zie ook: www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl