Achtkant molen geplaatst bij De Sûkerei in Damwâld

DAMWALD - De achtkant van een molen werd afgelopen donderdag 3 december geplaatst op het fundament bij museum De Sûkerei in Damwâld. De afgelopen weken is er druk gewerkt aan het fundament, dat voorzien is van een doorstroom voor water. Hierdoor kan de omgeving worden bemaald. Na plaatsing van het achtkant van de molen zal deze de komende winter verder worden afgebouwd. D verwachting is dat de overige delen in februari 2016 worden geplaatst.

De molen was eigendom van Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel en is vorig voorjaar overgenomen door stichting De Sûkerei. De molen is daarna door De Molenmakers in Tzummarrum gerestaureerd. De molen is in 1892 bij Roodkerk gesticht. In 1968 heeft de bekende industriële ondernemer Pier Prins de molen verplaatst naar het Geastmermeer onder Dokkum. Mede door de inspanningen van Prins is de status van rijksmonument verkregen.
Op het terrein van cultureel historisch centrum De Sûkerei staan drie Wâldhúskes en een oude sûkereidroegeri (cichoreidrogerij) uit 1875. De Wâldhúskes stonden vroeger in De Falom, Rinsumageast en De Westereen. De drogerij stond vroeger bij de brug over de Falomsterfeart. De molen past perfect bij dit materieel erfgoed.
De kosten van het project worden voor het grootste gedeelte gedekt door het rijk (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) en de provincie Fryslân.
Foto’s: Sake Beerstra