Nationaal Schoolontbijt: gezond en gezellig

DOKKUM - In haar rol als (kersverse) kinderburgemeester van Dongeradeel opende Chloë Monsma vanochtend het Nationale Kinderontbijt op Jenaplanschool Sint Bonifatius te Dokkum. Deze week gaan zo’n 500.000 kinderen op 2.600 basisscholen samen gezond ontbijten. Aan deze 13e editie doen meer scholen en gemeenten mee dan ooit.

,,Samen ontbijten is gezond", zo vertelt Chloë. ,,Het geeft je energie, houdt je op gewicht en is gezellig ook. Extra leuk, omdat we met z’n allen gaan eten van de broodjes, die mijn opa vanochtend vroeg gebakken heeft!"
Het goede doel van het Nationale Kinderontbijt is dit jaar de LINDA.foundation, een stichting die in de decembermaand 2000 gezinnen met kinderen die in armoede leven van cadeaukaarten gaat voorzien, waarmee ze extra boodschappen, kleding en cadeautjes kunnen kopen. ,,Maar ook op onze school gaan we hier een eigen vervolg aangeven", vertelt schoolleider Liesbeth Sterk. ,,Gezond eten en samen delen vinden we heel belangrijk om uit te dragen en mee te geven. Zo doet de school sinds vorige week mee aan de actie EU-schoolfruit, waarbij de kinderen drie keer per week vers fruit op school krijgen. Daarnaast gaan de kinderen vanaf volgende week in actie komen voor de voedselbank in Dokkum om mee te leven met de mensen, die het met minder moeten doen tijdens de decembermaand".
Het ontbijt was een feestelijke happening: groot en klein samen in de hal aan een gezond ontbijt. Na afloop was er tijd voor een grappig en educatief spelletje op de placemat.