Sinterklaas zet zaterdag voet aan wal in Dokkum

DOKKUM - Het is bíjna zover: op zaterdag 14 november aanstaande zal Sinterklaas weer voet aan wal zetten in de binnenstad van Dokkum. Om 14.00 uur wordt de grote pakjesboot '754' verwacht in het Grootdiep, op loopafstand van het oude stadhuis. Hier zullen Sinterklaas en zijn vele Pieten onder andere welkom worden geheten door burgemeester Marga Waanders en de nieuwe kinderburgemeester Chloë Monsma. Vanaf de Diepswal, De Dijk en De Zijl heeft iedereen een fantastisch uitzicht op de aankomst.

De ontvangst zal gepaard gaan met diverse activiteiten. Zo zal 'kwartiermaker' Sicco Zandt voor het 40ste, en laatste, jaar zorgen voor het veilig afmeren van de pakjesboot. Spreekstalmeester en ceremoniemeester ter plaatse is natuurlijk de bekende 'Coolkids Party'-kindervriend Hans Postma. Hij zal onder andere, ter opwarming, samen met alle aanwezige kinderen bekende Sinterklaasliedjes zingen. Bovendien neemt Sinterklaas dit jaar ook weer zijn eigen Pietenband mee.
Vervolgens zal Sinterklaas, samen met de burgemeester en haar hele gevolg, over De Zijl naar het stadhuis wandelen om daar vanaf het balkon iedereen toe te spreken. De route van de
daaropvolgende optocht is als vanouds via de Diepswal naar de Kleine- en Grote Breedstraat om
vervolgens langs de Oranjewal, Anjelierstraat en Boterstraat weer via de Grote- en Kleine Breedstraat en Diepswal terug op De Zijl te komen. Aansluitend gaat het via de Hoogstraat naar de Markt om dan via de Hogepol, Legeweg, Nauwstraat en Suupmarkt wederom op De Zijl uit te komen. Vanaf daar wandelt Sinterklaas door de Vlasstraat en Keppelstraat naar de Woudpoortsbrug. Onderweg zal de optocht worden opgevrolijkt door verschillende Pieten acts en is er muzikale medewerking van het North Frisian Percussion Corps (NFPC) en het Pietenorkest.
In totaal zullen rond de vijftig Pieten actief zijn, bestaande uit Strooipieten, Kofferpieten, de
Ballonnenpiet, Kokspieten en natuurlijk Acrobaatpieten, die op onder andere stelten en op éénwielers hun kunsten zullen vertonen. Ook de Plaatjespiet komt weer mee naar Dokkum en maakt met een uitbundig versierde lijst in 5 december sfeer foto’s van iedereen die dat wil. Enkele dagen na de intocht zijn de gemaakte foto's gratis te downloaden vanaf de facebookpagina www.facebook.com/intochtdokkum. Rond 16.00 uur kan de Goedheiligman uit gezwaaid worden, wanneer hij vanaf het Zuiderbolwerk vertrekt met al zijn Pieten. Het beloofd zo een groot feest te worden en vol verwachting kloppen de harten al van vele
kinderen en volwassen.
De foto is gemaakt door de Plaatjespiet, John Feikema