Tweehonderd Wadbelevers slapen in Holwerd

HOLWERD -  Afgelopen weekend vierde de Waddenvereniging haar 50-jarig bestaan. Tweehonderd gasten namen deel aan een symposium dat deels in Holwerd werd georganiseerd. Onderdeel van het symposium was een mini-symposium over Hotel Holwerd, waarin de uitgewerkte plannen voor Hotel Holwerd werden gepresenteerd.

Daarnaast werden de gasten getrakteerd op een kunstzinnige nachtkuier, een wandeling van 7,5 kilometer waar men de contouren van het buffermeer kon waarnemen en een reis terug in de tijd maakte, naar een 17e-eeuws Holwerd aan Zee. De tijd waarin Holwerd nog een florerend handelsdorp was.
De gasten van de Waddenvereniging werden na het symposium naar de Holwerter pier
gebracht, vanaf hier begon de wandeling langs het nieuw te ontgraven buffermeer. Na
aankomst op het vaste land werd de verlichte route vervolgd door het dorp. Op verschillende
plekken in het dorp werden gasten getrakteerd op muziek, toneel en demonstraties over het
vroegere leven in Holwerd.
Het dorp had er alles aangedaan om het de gasten zo aangenaam mogelijk te maken, onder andere door het aanbieden van slaapplaatsen en het laten oplichten van Holwerd in deze donkere natte, nacht. Naast de tweehonderd gasten werd de Nachtkuier ook nog door 250 belangstellenden gelopen. De reacties op nachtkuier Holwerd waren lovend. Opmerkingen als: ,,Prachtig verlichte huizen", ,,mooi toneel spel" en ,,wat een gastvrije mensen" werden veel gehoord.
Aan het begin de nachtkuier werd door wethouder van der Ploeg van Dongeradeel het eerste
bordje van de cultuurhistorische bordjesroute door Holwerd onthult, De wethouder werd hier
bij ondersteund door de tuinman, dokter, dominee, klusjesman toen en klusjesman nu. Deze
personen hebben allen ooit in de woning gewoond. De bordjesroute vormde de basis van de Nachtkuier Holwerd en is onderdeel van de Waddentour.
De ambitie was dat alle tweehonderd deelnemers van de Waddenvereniging bleven slapen in Holwerd. Voor Holwerd aan Zee een mooie kans om het project Hotel Holwerd in de etalage te zetten en voor het dorp een goede gelegenheid om te laten zien hoe gastvrij het dorp is. De deelnemers overnachtten namelijk grotendeels bij de Holwerters thuis. Na de geslaagde nachtkuier zochten de deelnemers het gastgezin op, om de nacht verder door te brengen in Hotel Holwerd.
Foto's en verslag: Bote Sape Schoorstra
Op de foto: Smid Geertsma doet oude tijden herleven tijdens Nachtkuier Holwerd