Onthulling bordjesroute Holwerd

Dokkum - HOLWERD - Aan het begin van Nachtkuier Holwerd werd door wethouder van der Ploeg van

HOLWERD - Aan het begin van Nachtkuier Holwerd werd door wethouder van der Ploeg van
Dongeradeel het eerste bordje van de cultuurhistorische bordjesroute door Holwerd onthult. Dit bordje staat bij een markante woning aan de Stationsstraat. De route voert verder langs vele andere markante gebouwen in Holwerd.
Het voorwoord was voor de plaatselijke historicus, die vertelde over de geschiedenis van deze
woning. Zij werd hierbij ondersteund door de vroegere en huidige bewoner, de tuinman, dokter, dominee, klusjesman toen en klusjesman nu van het huis aan de Stationsstraat. De woning heeft vroeger ook nog dienst gedaan als gevangenis en tot op heden zit de gevangene nog in zijn traliecel. Op de bordjes staat de informatie over de historie van de woning of het gebouw.
De cultuurhistorische bordjesroute werd vrijdagavond gelopen door de 200 deelnemers van
50 jaar Waddenvereniging. Deze organisatie hield een symposium in Holwerd. Naast deze
deelnemers waren er ook nog een 250 deelnemers uit Holwerd en omgeving.
De cultuurhistorische bordjesroute maakt onderdeel uit van de Waddentour, een route in en rond de vier beschermde dorpsgezichten in de gemeente Dongeradeel (Holwerd, Ee, Metslawier en Peasens/Moddergat) loopt. De lokale Dorpsontwikkelingsmaatschappijen werken er hard aan om deze routes te realiseren en met elkaar te verbinden.
Verslag en foto: Bote Sape Schoorstra
Op de foto: dorpsbelang Holwerd, klusjesman en historicus toosten samen met wethouder Van der Ploeg bij het onthulde bordje.