Eerste reddingsmedaille voor Sjoerd van der Hem

Dokkum - Ferwert - Sjoerd van der Hem uit Hallum heeft woensdag uit handen van burgemeester Wil van den Berg van Ferwerderadiel de bronzen medaille en een getuigschrift van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen ontvangen. Het was de allereerste keer dat deze onderscheiding werd uitgereikt in Ferwerderadiel.

Sjoerd van der Hem kreeg het getuigschrift en de medaille uitgereikt omdat hij op 20 april aan de Jouwsmabuorren bij Hallum een dorpsgenoot redde van de verdrinkingsdood. De jonge bestuurder was de macht over het stuur kwijtgeraakt en belandde met zijn auto op de kop in een sloot.
Van der Hem is lid van de vrijwillige brandweer en werd voor het ongeval opgeroepen. Toen hij onderweg was naar de brandweerkazerne in Hallum, kwam hij langs de plaats van het ongeluk. Hij zag de auto in het water liggen en omstanders wist dat er nog een persoon in zat. Van der Hem bedacht zich geen moment. Hij stapte het koude water in, trapte het raam van de auto in en wist de onderkoelde bestuurder ongedeerd uit zijn benaderde positie te bevrijden.
Vervolgens wachtte Van der Hem op zijn collega’s van de brandweer die al met spoed onderweg was.
Foto: Bram Buruma
Op de foto: Sjoerd van der Hem kreeg het getuigschrift en medaille namens de Maatschappij
tot Redding van Drenkelingen uitgereikt door burgemeester Wil van den Berg en de bloemen waren voor Greetje van der Hem.