Dierendag in hertenkamp Kollum

Dokkum - Kollum - Groep 1 van de Prins Bernhardschool uit Kollum is op donderdagmorgen 1 oktober is met juf Ellen naar het hertenkamp geweest om de dieren te verwennen met wat lekkers in het kader van de 85ste dierendag op 4 oktober. Dierendag valt dit jaar op zondag, waardoor de schoolleiding had besloten de dieren donderdag maar even te vertroetelen.

Onder leiding van Louw Detmar  mochten de kinderen binnen de hekken om zo de dieren te voeren. Het hertenkamp telt twaalf verschillende soorten dieren. Er was nog een mooie attractie: de Muskuseend had vier  jongen gekregen. De kinderen hadden eten meegenomen en sommige beesten aten zelfs uit de handen van de kinderen. De kleuters kunnen terugkijken op een leerzame morgen en danken Louw dat hij altijd weer alle tijd neemt voor deze bezoekjes.
Op zondag wordt overal ter wereld stilgestaan bij de rechten van de dieren in onze samenleving.
4 Oktober is de sterfdag van Sint-Franciscus van Assisi (1181/82 - 1226). Deze heilige werd bewonderd omdat hij mensen in nood hielp en een nauwe verbondenheid had met God. Ook zijn bijzondere relatie met allerlei dieren sprak tot de verbeelding. Nu kennen de meeste mensen hem vooral van zijn liefde voor de natuur. In de twintigste eeuw ontstond er een sterke opleving in de belangstelling voor Franciscus als dierenvriend. Tijdens een internationaal congres van de dierenbescherming in 1929 werd zijn sterfdag uitgeroepen tot wereld-dierendag.