Heleen de Haas verrast in Workum

Dokkum - Workum - Heleen de Haas is woensdag in het centrum van Workum verenigingskampioen van Nederland geworden bij het tuigen met Friese paarden onder het zadel. In het sfeervolle stratenconcours verraste de 29-jarige amazone iedereen en bovenal zichzelf met de titel, die ze opeiste met Fonger T fan ‘e Boppelannen.

De 29-jarige amazone rijdt eigenlijk alleen maar dressuur in de klasse Z1 en wil na de winter weer een stapje hoger. Dat seizoen werd twee weken geleden eigenlijk al afgesloten met de titel in het dressuurkampioenschap voor vijf- en zesjarige Friezen tijdens de Centrale Keuring. Workum was bedoeld als een uitstapje en een leuke afsluiting van het zomerseizoen.
Tuigen onder het zadel leek met haar zelf opgeleide zesjarige hengst daarom niet meer dan een leuke afwisseling. ,,Alle selectiewedstrijden en kampioenschappen hebben we nu achter de rug, dus leek het me leuk en een feestje om hier in Workum aan mee te doen. In zo’n groot deelnemersveld met vooral paarden die het tuigen zijn gewend, is het vanuit de dressuur echt wennen. Dat we dan ook nog winnen, dat had ik niet eens durven dromen.’’
Heleen de Haas kon dan ook nauwelijks bevatten, dat in het centrum van Workum het applaus klonk voor haar en Fonger T fan ‘e Boppelannen als de kampioen van Friese tuigpaarden onder het zadel.
Foto: Bram Buruma