Hallum wil krachten bundelen om voorzieningen te behouden

Dokkum - Hallum - Om er voor te zorgen dat hun dorp leefbaar en aantrekkelijk blijft, willen inwoners van Hallum de sportvoorzieningen bundelen en een nieuw te bouwen complex de komende tien jaar mogelijk nog uitbreiden met een brede school.

De clustering van de sportvelden, multifunctioneel centrum Het Trefpunt en het gemeentelijk openluchtzwembad kost 1,2 tot anderhalf miljoen euro. Het al in grote lijnen uitgewerkt plan is donderdagavond in het gemeentehuis van Ferwert onder grote belangstelling van dorpsgenoten voorgelegd aan de raadscommissie.
De gemeente Ferwerderadiel is gevraagd om een half miljoen euro bij te dragen. De rest van het geld moet het dorp zelf bij elkaar brengen. Eerdere plannen voor een noodzakelijke vervanging van de kleedruimtes van de voetbalclub zorgt voor een startkapitaal en Hallum wil ook met zelfwerkzaamheid geld verdienen. Uiteindelijk zal de raad beslissen, maar als de gemeente het niet ziet zitten, kan dit plan weer van tafel.
In de nieuwe constructie slaan de voetbalvereniging en kaatsvereniging, het zwembadbestuur en de beheerstichting van mfc Het Trefpunt de handen ineen. Het idee komt voort uit de dorpsvisie Hallum 2025, die begin dit jaar is vastgesteld. In het plan staat een centrale ontmoetingsplaats, een gezamenlijke kantine en nieuwe kleedaccommodatie achter het dorpshuis. Er zal ook nog een herindeling van de voetbalvelden komen die 100.000 euro kost. Die kostenpost is nu niet opgenomen in de plannen. Tegelijk staat er een noodzakelijke renovatie van het zwembad aan te komen, die ook 100.000 euro kost. In de plannen draait het in meerdere opzichten om duurzaamheid en dus ook energie.
Op de tekening het opnieuw ingerichte complex met sportvelden, het zwembad en links mfc Het
Trefpunt met een nieuwe kleedruimte en sportkantine. Op termijn zou in dit plan ook nog een nieuwe brede school passen.