Nierstichting huldigt jubilaris

Dokkum - Ternaard - Jannie Boonstra - Hiemstra werd woensdagavond in het zonnetje gezet door de

Nierstichting Nederland. Zij is al 45 jaar collectant voor de Nierstichting.
Jannie Boonstra is in 1970 begonnen met collecteren voor de Nierstichting. ,,Eerst liepen wij
met een lijst, maar de laatste twee jaren wordt er gecollecteerd met een collectebus." Daarbij merkt Jannie op dat het collecteren met een lijst toch meer opbracht. In 1970 kreeg de Nierstichting in Ternaard bekendheid doordat de vrouw van een Ternaarder nierpatiënt toen begon met geld inzamelen en het coördineren van de collecteweek.
Jannie Boonstra collecteert al 45 jaar in dezelfde straat. ,,In de loop der tijd heb je zelfs je eigen koffieadresjes gekregen". Ook als er niemand thuis is gaat Jannie door: ,,Ik ga bij iedereen langs, ook al moet ik vier of vijf keer naar hetzelfde adres. De beste tijd om te collecteren is tussen 16.00 en 19.00 uur en je bent ongeveer twee avonden kwijt met het collecteren."
Diana Keegstra, coördinator van de Nierstichting voor Ternaard geeft aan dat ze nog wel een paar collectanten kunnen gebruiken tijdens de collecteweek. ,,Je moet maar zo denken: je doet het niet voor jezelf, maar voor een ander."
De draagbare kunstnier staat centraal in deze collecteweek van de Nierstichting. Op dit moment moeten zo’n 6.500 nierpatiënten dialyseren om in leven te blijven. Daarvoor moeten zij meestal meerdere keren per week enkele uren naar het ziekenhuis. Dat heeft grote impact op hun leven. De draagbare kunstnier moet daar verandering in brengen. In 2015 is een werkende laboratoriumversie gereed en eind 2017 wil de Nierstichting een testversie gereed hebben voor een kleine groep nierpatiënten.
Diana Keegstra feliciteerde Jannie Boonstra met haar jubileum van 45 jaar collectant bij de
Nierstichting, Jannie kreeg een speldje en een bos bloemen aangeboden. ,,Ik ga nog zeker door
met collecteren, de vijftig jaar vol maken moet toch ook wel lukken. Want ik doe het
elk jaar weer met plezier."