De Sionsberg Dokkum blijft voorlopig open

DOKKUM - Ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum kan voorlopig openblijven.

Dat maakte voorzitter Jan Leendert Brouwer van de medische staf van De Sionsberg woensdagmiddag bekend tijdens de protestmanifestatie op De Zijl in Dokkum. De medici van het ziekenhuis hebben plannen om De Sionsberg over te nemen.

Positief

Van de curatoren van de vorige week failliet verklaarde Zorggroep Pasana, waaronder De Sionsberg valt, heeft de medische staf toestemming gekregen om door te gaan met hun werkzaamheden. Dat zou erop kunnnen duiden dat de curatoren het initiatief van de medici positief hebben ontvangen. Het verlenen van zorg in De Sionsberg vindt onder meer plaats in de poliklinieken. Ook gaat het bloedprikken gewoon door. Wel zijn er enkele beperkingen bij de werkzaamheden.

Spandoeken

Bij de protestbijeenkomst tegen sluiting van De Sionsberg in de binnenstad van Dokkum waren honderden mensen op de been. Zij uitten op allerhande manieren hun ongenoegen over de teloorgang van De Sionsberg. De demonstranten hadden onder meer diverse spandoeken bij zich. Teksten als ‘Goede Zorg Dichtbij’ en ‘Steun de artsen: mcsionsberg.nl' waren op de dundoeken te lezen. Ook was er een spandoek gewijd aan de rol van zorgverzekeraar De Friesland. ‘Monissen aan Zet', zo stond er op het doek dat daarmee refereerde aan Diana Monissen, topvrouw van de zorgverzekeraar. Diverse sprekers spraken tijdens de manifestatie ‘De Sionsberg MOET blijven’, die van drie tot vijf uur duurde, de menigte toe. Het bericht van de medische staf dat De Sionsberg vooreerst open kan blijven werd met gejuich begroet.

Emoties

Tijdens de demonstratie kwamen naast de actievoerders en de staf ook bezorgde burgers aan het woord. Soms liepen de emoties hoog op. Ook burgemeester Marga Waanders en wethouder Sico Boorsma kwamen namens het college van b. en w. van de gemeente Dongeradeel aan het woord. Tijdens de bijeenkomst werd eveneens aandacht besteed aan de getroffen zorgcentra van Zorggroep Pasana. Voor deze centra lijkt redding nabij door overname.

Mensenlevens

De initiatiefnemers voor de manifestatie ‘De Sionsberg MOET blijven’ zijn Lolke de Jong en Jeamila Amazzal uit Dokkum. Het duo riep inwoners van Noordoost-Friesland op massaal in actie te komen tegen de sluiting van het ziekenhuis en zorgcentra in de regio. ,,Dit gaat om mensenlevens.” Foto’s: Jan van Empel