Twee jaar cel voor Litouwse inbreker en autodief

Kollum - Een 28-jarige inbreker uit Litouwen kreeg van de rechtbank in Leeuwarden dezelfde straf als het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.

De rechtbank veroordeelde de Litouwer donderdag voor vijf woninginbraken, drie autodiefstallen en zes keer tanken zonder te betalen tot een gevangenisstraf van twee jaar.

De man is verantwoordelijk voor een inbraak in Kollum en twee woninginbraken in Feanwâlden, in juni en augustus. Bij een van de inbraken in Feanwâlden werd de auto van de bewoners gestolen. Dat gebeurde ook bij inbraken in Amersfoort en Bedum. Tot drie keer toe werd de Litouwer door de politie staande gehouden in de gestolen auto's.

Bij een inbraak in Feanwâlden werd zijn DNA op een ruit aangetroffen. Verder had hij zijn simkaart in gestolen telefoons gestopt en was hij er vervolgens mee gaan bellen. Desondanks ontkende de man iets met de inbraken te maken te hebben. Hij beweerde dat hem door anderen was gevraagd de auto's van de ene naar de andere plek te brengen.

De officier van justitie noemde de verklaringen 'volstrekt ongeloofwaardig'. 'Ik kan het niet anders zien dan dat de verdachte vanuit zijn land hier naar toe komt met maar één doel: zichzelf verrijken', stelde de officier. De rechtbank bepaalde dat de man aan drie gedupeerden schadevergoedingen van in totaal ruim 800 euro moet betalen.