Stertil Kootstertille wint Ondernemersprijs Achtkarspelen

SURHUISTERVEEN - Stertil uit Kootstertille is maandag winnaar geworden van de Ondernemersprijs Achtkarspelen 2014. Nieuwkomer Binnenmarkt Buitenpost won de Aanmoedigingsprijs.

Ale Procee, voorzitter van ondernemersvereniging ABC, maakte dit namens de jury bekend tijdens de najaarsbijeenkomst Arbeidsmarkt en Onderwijs in het Singelland/Lauwers College in Surhuisterveen.

Drie nominaties

De jury had drie bedrijven genomineerd voor de Ondernemersprijs: Auke Weening van De Poel Koel en Vrieshuis uit Surhuisterveen, Stertil uit Kootstertille en Van der Lijn Mode uit Surhuisterveen. Deze drie bedrijven zijn door de jury bezocht en beoordeeld op innovatiekracht, duurzaamheid, werkgelegenheid, positief in het nieuws, groeipotentie, uniekheid, leefbaarheid/ betekenis voor de regio. Stertil is de uiteindelijke winnaar geworden van de Ondernemersprijs Achtkarspelen 2014. Stertil is een grote speler in de gemeente Achtkarspelen en een van de grootste werkgevers. Van bouwer van secties voor schepen is het bedrijf in de loop der jaren bewust veranderd naar een producent van hefbruggen en dockshelters, waarbij het accent ligt op kwaliteit en niet op prijs. Door diversificatie heeft Stertil ook in economisch mindere tijden altijd wel een tak gehad die goed liep. Stertil maakt een omzet van circa 90 miljoen euro, waarbij de meeste activiteiten plaatsvinden in Kootstertille. Naast Kootstertille heeft Stertil nog een productielocatie in Amerika en ze is bezig met de opzet van een fabriek in China. Er werken ruim 240 medewerkers waarvan 180 in Kootstertille.

Aanmoedigingsprijs

Dit jaar is voor het eerst een Aanmoedigingsprijs uitgereikt aan een nieuw bedrijf/ initiatief waarvan de jury vindt dat het een verrijking is voor ondernemend Achtkarspelen. De jury wil door de aanmoedigingsprijs graag nieuwe initiatieven stimuleren. Binnenmarkt Buitenpost heeft een nieuw winkelconcept waarbij meerdere winkels samen in één pand zitten. Het gaat om een Canadese bakkerij & koffiehuis, een boekenwinkel, een voeding- en eetadviseur en een cadeauwinkel. De verschillende formules worden door lage wanden van elkaar gescheiden zodat de consument in één oogopslag het gehele pand kan overzien.

De jury

De jury van de Ondernemersprijs 2014 bestaat uit Joop Atsma, oud staatssecretaris, Marten van der Veen, wethouder Economische Zaken van Achtkarspelen, Alle Procée, voorzitter ondernemersvereniging ABC, Tom de Boer, manager Groot Zakelijk Rabobank Drachten Friesland Oost, Hielke Jan Ellens, Custard Communicatie en Wiebe de Vries, Biddle Kootstertille, winnaar 2012-2013.