Scouts maken contact over de hele wereld

BUITENPOST - Afgelopen zaterdag vonden voor scouts wereldwijd de jaarlijkse Jota (Jamboree on the air) en Joti (Jamboree on the internet) plaats. Hierbij wordt via zendapparatuur en via internet contact gezocht met scouts over de hele wereld.

Bij scoutinggroep De Brimzen uit Buitenpost is het gebruikelijk om de zendmast bovenop een hoge toren te plaatsen: de Jotatoren Deze toren wordt eerst door de oudste leden 'gepionierd', oftewel gebouwd met houten palen die vastgemaakt worden met speciale knopen een sjorringen. De toren van dit jaar overtrof die van vorig jaar qua hoogte met ca. vijftien meter tot aan de vlaggenmast bovenop.
Naast zenden, is de toren van De Brimzen tevens bestemd voor het 'overvliegen': kinderen die naar de volgende leeftijdsgroep gaan, mogen vanuit de Jotatoren met een kabelbaan naar beneden. Dit jaar begon de kabelbaan op ongeveer elf meter hoogte. Voor de jonge scouts was het soms nog best even spannend om naar boven te klimmen.
Aan het eind van de kabelbaan wordt diegene opgewacht door zijn nieuwe groep. Traditiegetrouw wordt de persoon in kwestie achtervolgd, overmeesterd en (bij de laatste leeftijdsgroepen) door de modder gerold of onder de vla gegooid als wijze van 'ontgroening'.
Na een gezellig middag- en avondprogramma kwam de Jota tot een eind, en moest die prachtige toren helaas weer afgebroken worden. Wordt de Jotatoren van volgend jaar nóg hoger?