Kollumse steelt van collega's: werkstraf

Kollum - Een 31-jarige inwoonster van Kollum moet voor straf aan het werk omdat tijdens haar echte baan geld heeft gestolen.

De vrouw was in 2012 werkzaam als horeca-assistent bij verzorgingshuis Meckamastate in Kollum. Het geld had ze van collega's gestolen. Het ging telkens om kleine bedragen.

In een paar maanden tijd had de Kollumse 110 euro gestolen. Hoewel de vrouw telkens kleine bedragen stal, geregeld onder 10 euro, misten de collega's toch geld. Er werd een bewakingscamera opgehangen en de Kollumse liep vrijwel meteen tegen de lamp.

De vrouw zei donderdag tegen rechter Lieme Wijma dat ze niet wist waarom ze haar collega's had bestolen. Om het geld hoefde ze het niet te doen, ze had geen financiële problemen. Ze had er wel met familie over gesproken, maar omdat ze zich schaamde durfde ze geen hulp te zoeken.

De rechter adviseerde haar om dat toch te doen. 'Om uit te zoeken waar dit zo plotseling vandaan komt', zei Wijma. De vrouw kreeg op staande voet ontslag. Daar hield de rechter rekening mee. Hij liet ook meewegen dat de Kollumse een blanco strafblad had en dat de zaak lang op de plank is blijven liggen.

De vrouw kreeg een werkstraf van 90 uur waarvan 40 uur voorwaardelijk. Aan twee ex-collega's die een schadeclaim hadden ingediend, moet de Kollumse respectievelijk ruim 50 en 7,50 euro terugbetalen.