Magazine over 100-jarig hotel café restaurant Van der Meer

Dokkum - Hotel café restaurant Van der Meer aan de Woudpoort in Dokkum bestaat honderd jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum deelt Van der Meer vanaf vandaag magazines uit aan gasten en belangstellenden over het honderdjarig bestaan.

De 44-jarige Andries van der Meer is al de vierde generatie die de beeldbepalende horecazaak in Dokkum runt. Hij is in de horecazaak geboren en hielp van jongs af aan mee in het café. Van der Meer begon op achtjarige leeftijd met flesjes sorteren en afwassen. Op zijn dertiende stond hij al achter de bar. De huidige eigenaar had altijd al de ambitie om de horeca in te gaan. Hij volgde de Horeca vakschool in Leeuwarden en werkte een jaar in een restaurant in Zürich van Movenpick. Op zijn negentiende gaf hij al leiding aan zes mensen. ,,Daar was ik best wel trots op. Ik heb er veel geleerd.'' Na het Zwitserse avontuur ging Andries aan de slag bij Old Dutch in De Westereen. Daarnaast werkte hij bij zijn vader in de zaak en hij volgde nog drie cursussen. Zo leerde hij voor het middenstandsdiploma, hij was bezig voor zijn restaurantpapieren en volgde ook nog een cursus om zijn jachtakte te halen. Nadat hij de ‘kunst' buitenshuis voldoende had afgekeken, koos Andries van der Meer in 1991 definitief voor een carrière in het familiebedrijf aan de Woudweg. In 1993 was de vennootschap onder firma (vof) van vader en zoon een feit. Vanaf dat moment onderging de zaak een metamorfose. ,,Ik heb een vaste kok aangesteld, Klaas de Bruin, en het restaurantgedeelte is er bijgekomen. We hebben onze eigen specialiteiten op de menukaart staan, zoals ossehaas bij de Woudpoort, kipfilet Bonifatius en uitsmijter Van der Meer.'' In de 22 jaar dat Andries van der Meer eigenaar is van de zaak zijn er in totaal vier verbouwingen geweest, waardoor het een Drie Sterren Hotel is geworden. Hij vindt het belangrijk de zaak ‘up to date' te houden. ,,Het is hard werken en ik maak lange dagen, soms werk ik tachtig uren per week. Maar ik hou van de variatie en de omgang met mensen. Mede doordat veel verenigingen van ons pand gebruik maken, zoals de biljart-, schaak- en damclub, gebeurt er elke keer wel wat. Dat is altijd al zo geweest. Vroeger werd de ‘trochreed' in ons pand zelfs gebruikt als kleedkamer voor voetbalvereniging Dokkum, showband Domuco en gymnastiekvereniging Adundo.'' In tegenstelling tot zijn ouders runt hij de zaak niet samen met zijn vrouw Eelsiena. ,,Zij is kinderfysiotherapeut is. Ik denk dat het een voordeel is dat we elk ons eigen werk hebben. Zo houd je privé en zaken gescheiden.'' Of één van hun kinderen Doety Anna of Gerrit hem zal opvolgen weet Andries van der Meer niet. ,,Dat zou ik wel mooi vinden, maar het is geen ‘must'. Als je in de horeca wilt werken moet je er voor driehonderd procent voor gaan, anders red je het niet.'' Ter ere van het 100-jarig jubileum heeft Van der Meer een Magazine uitgebracht. ,,Ik wilde dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan en vind het leuk de gasten iets mee te geven.'' Sicko Hoogterp verzorgde de teksten en Drukkerij Douma Dokkum is verantwoordelijk voor de vormgeving en druk. Het eerste exemplaar is onlangs uitgereikt aan de 81-jarige moeder van Andries van der Meer. Voor meer informatie over de geschiedenis van Hotel Van der Meer, zie het Nieuwsblad Noordoost-Friesland van dinsdag 12 augustus.