Onrust over plannen windmolenparken

BURDAARD/KOLLUM - Er is onrust ontstaan onder de bevolking over plannen voor windmolens van Fryslân foar de Wyn. Fryslân foar de Wyn is een initiatief van Platform Duurzaam Fryslân, de Friese Milieu Federatie en het Comité Hou Fryslân Mooi (www.fryslanfoardewyn.nl ) dat wil komen tot een inventarisatie van windenergie-initiatieven in Friesland met draagvlak – die dus goed zijn voor natuur en landschap, voor windondernemers en voor omwonenden.

In de provincie worden diverse bijeenkomsten georganiseerd. Woensdag om half acht staat er een regiobijeenkomst gepland in Burdaard. Daar wordt informatie gegeven over onder meer het plan voor een windmolenpark tussen Rinsumageast en Dokkum (4 windturbines van 120m hoog). De afgelopen maand konden initiatiefnemers hun plan bij Fryslân foar de Wyn aandragen. De regiobijeenkomst is van groot belang om de belangrijkste onderliggende kernwaarde van Fryslân foar de Wyn tot uiting te brengen. Eind juni gaat een onafhankelijke Commissie van Advies aan de slag om uit de beste voorstellen een integraal plan te maken voor heel Friesland.   Bijeenkomsten Buurtbewoonster Jantina de Boer vindt het onbegrijpelijk dat niet meer ruchtbaarheid aan de bijeenkomsten is gegeven. ,,Veel bewoners van Dokkum in de Woudhorne, Trije Terpen en het project ‘Bos van Prins, Raard, Rinsumageast en Sibrandahûs hebben naar mijn mening geen idee wat de impact van het voorgenomen windmolenplan op hun woongenot- en omgeving is omdat er simpelweg totaal geen informatie is gedeeld.'' Op dinsdag 3 juni vindt in de Colle in Kollum een regioavond plaats waar omwonenden hun mening kunnen geven over de plannen voor windmolens rond de dorpen Lauwerzijl, Munnekezijl en Warfstermolen. Desastreuze impact In de nu ingediende plannen wordt een windturbinepark voorgesteld met een masthoogte van maar liefst 92 meter en een totale hoogte van circa 150 meter. Dit zal volgens tegenstanders een desastreuze impact hebben op het Lauwersmeergebied en de leefbaarheid in deze dorpen. De molens worden geplaatst vlakbij de dorpen en op de grens van het Nationaal Park Lauwersmeer. Bij de betreffende gemeenten zijn vragen binnen gekomen over de informatieavonden. De gemeenten zijn er echter niet bij betrokken.
'Volksverlakkerij' In het Nieuwsblad Noordoost-Friesland van maandag 26 mei staat een uitgebreid interview met Does Jellema uit Sibrandahûs. Zij  is het er niet mee eens dat er zoveel megawindmolens bij komen en met haar nog veel meer mensen die zich ongerust beginnen te maken. Zij roept de Friezen op tot burgerlijke ongehoorzaamheid, om hun woonomgeving te behoeden voor wat ze noemt ‘volksverlakkerij'.
,,Dit mogen we gewoon niet laten gebeuren. Wij Friezen moeten opstaan en samen bewijzen dat hier geen draagvlak is voor windenergie!''
Op de foto: Does Jellema in haar tuin met vrij uitzicht op een landschap dat in haar ogen bedreigd wordt door vier megawindmolens. FOTO BRAM BURUMA
//