Ondernemers tonen zich op open dag in ‘bruisend Ternaard'

Ternaard - is een bruisend dorp en dat willen de ondernemers iedereen laten weten. Op 14-06-14 presenteren zij zich tijdens de open dag.

Ternaard
 - Ongeveer drie jaar geleden tijdens de jaarvergadering van Ondernemers Vereniging Ternaard (OVT) ontstonden de plannen om een open dag in Ternaard te organiseren. “Het is al lang geleden dat we voor het laatst een open bedrijvendag in ons dorp hebben gehouden, dus dat werd weer eens tijd”, aldus Afie Dol die samen met Bote Sape Schoorstra, Aleida Waaksma, Johannes Herder, Harry Waaksma en Sylvia Smits in de organisatie zit.
De dag begint om half negen met een sponsorkaravaan door Dongeradeel. Een stoet met reclameauto's trekt dan door de dorpen en een deel van Dokkum. Om half tien opent burgemeester Marga Waanders de open dag op het terras van de Waard van Ternaard. “We verklappen nog niet wat er gaat gebeuren, maar het wordt een bijzondere opening”, zegt Bote Sape Schoorstra. Vervolgens presenteren van tien tot vijf uur ruim vijftig bedrijven zich, variërend van schoonheidsspecialist tot agrariërs. Alle ondernemers bedenken acties, dus er is die dag van alles te doen voor de bezoekers. Zo geeft zangdocent Ellen Bakker workshops en Tanya van der Woude gaat schilderen met kinderen. Huidversierster Agnes Waterval maakt onder andere buikschilderingen bij zwangere vrouwen en liefhebbers van brocante kunnen terecht bij tante Myp. In het onlangs opgeknapte dorpshuis Tunawerth is een ondernemersplein met verschillende kraampjes. Kraamverzorgsters zijn daar aanwezig om onder andere te vertellen over Dunstan babytaal. “Binnen de kraamwereld is dat momenteel heel populair. Alle baby's maken hetzelfde geluid dat gebaseerd is op reflexen. Aan het huiltje van je baby kun je afleiden wat hij of zij nodig heeft. Heel handig om te weten voor zwangeren en jonge ouders”, stelt Aleida Waaksma die zelf kraamverzorgster is. Daarnaast staan er nog kraampjes van schoonmaakbedrijf Kingma, Nijerwets, Van Wieren en Vellinga accountants en kan er een fotoshoot gemaakt worden bij Nellie Kooistra. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) is deze dag aanwezig op de boorlocatie om voorlichting te geven over de plannen voor gasboringen in Ternaard. Uiteraard doen de Spar en de slager ook mee aan de open dag. “Deze winkels vervullen een belangrijke sociale functie in ons dorp.” Op de Stationsweg laten klussers zien hoe ze een dak van een woning renoveren en bij camping het Groene Hart zijn kaatsers, jeu-de-boulers en wadlopers in actie. Verder staan ook bij het gezondheidscentrum de deuren open. De ondernemers in de kern van het dorp zijn te voet of per fiets goed bereikbaar. Voor de deelnemende bedrijven die op de zogenaamde buitenroute gevestigd zijn, rijden vijf mensen in hun oldtimers de bezoekers naar de plaats van bestemming. In totaal zijn tientallen vrijwilligers actief om van de open dag een succes te maken. De commissie is erg enthousiast over hoe het tot nu toe met de voorbereidingen gaat. “Het is bevorderlijk voor de saamhorigheid. Als er echt iets moet gebeuren, steken de Ternaarders hun handen graag uit de mouwen.” Voor meer informatie: www.ternaard.nu of zie de Facebookpagina Opendag Ternaard 2014. Tekst en foto: Klasina van der Werf  
 
//