Inspectie dug-outs op sportcomplexen Noordoost-Friesland

SURHUISTERVEEN - Gemeenten in Noordoost-Friesland inspecteren deze dagen de technische staat van dug-outs op de sportparken.

Aanleiding voor het onderzoek is het dramatische ongeval in Twijzel. Tijdens een groot korfbaltoernooi voor scholen uit de gemeenten Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel, Kollumerland en Dongeradeel stortte op sportpark De Moune woensdagmiddag een stenen dug-out in. Een betonnen dakplaat viel op een groep kinderen die in dug-out zat.

Weer thuis

Vijf kinderen, allemaal leerlingen van basisschool De Bernebrêge uit Surhuisterveen, kwamen onder het puin terecht. Twee meisjes raakten zwaar gewond. Een van hen bezweek in het UMCG in Groningen aan haar verwondingen. De toestand van het andere meisje is zorgelijk, zo vertelde burgemeester Germ Gerbrandy van de gemeente Achtkarspelen donderdagavond op een persconferentie in Surhuisterveen. De drie andere gewonden - twee jongens en een meisje - zijn inmiddels weer thuis.

Sloop in Harkema

Gerbrandy gaf donderdag de opdracht om de dug-outs in Achtkarspelen te inspecteren. Op sportpark De Bosk in Harkema had een van de dug-outs op een bijveld van voetbalvereniging Harkemase Boys een dermate slechte constructie dat meteen tot sloop werd overgegaan. Ook in de gemeenten Tytsjerksteradiel, Kollumerland, Dantumadiel en Dongeradeel staan inspecties van dug-outs op stapel of zijn inmiddels uitgevoerd. In Opende - in de gemeente Grootegast - zijn vandaag op sportpark De Olde Wierden twee stenen dug-outs op een bijveld gesloopt.

Openbaar Ministerie

De tweede dug-out op het sportveld in Twijzel waar het ongeluk plaatsvond, is vandaag eveneens afgebroken. Dat gebeurde na het onderzoek door de politie. Het Openbaar Ministerie had opdracht de 'tweede dug-out' te laten staan zolang de recherche ter plekke aan het werk was.