Hobbyboer mag twee jaar lang geen 'grote' dieren houden

Augustinusga - LEEUWARDEN/AUGUSTINUSGA – Hobbyboer Jan Postma uit Augustinusga mag de komende twee jaar geen grote dieren houden.

Rechter Jeroen van Bruggen besliste dinsdag dat Postma geen paarden, varkens, geiten en honden mag hebben. Die beslissing was de uitkomst van de rechtszaak tegen de hobbyboer, die zich vanaf eind 2012 verschillende malen schuldig heeft gemaakt aan dierverwaarlozing.
Van Bruggen was er van overtuigd dat Postma niet bewust zijn dieren heeft verwaarloosd. Het was meer een kwestie van overmacht, de 77-jarige hobbyboer was simpelweg niet bij machte om de dieren op zijn boerderij de verzorging te bieden die ze nodig hadden. Een notoire 'dierenkweller' was Postma zeker niet, benadrukte de rechter. Eind 2012 was de verdachte van Kootstertille naar Augustinusga verhuisd, nadat hij jarenlang overhoop heeft gelegen met de buren. Daarna ging het mis. Vanaf december 2012 bleek tijdens verschillende controles van de Dierenpolitie en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat de hobbyboer zijn dieren niet goed verzorgde. Paarden stonden in vervuilde hokken en hadden smerig voer, pluimvee liep los rond en vervuilde het hooi met uitwerpselen, een hangbuikzwijn zat zonder voer en er liepen ongeregistreerde dieren rond. Na het bekijken van de foto's in het dossier kon de rechter niet anders dan constateren dat het 'een puinhoop' was op het erf van de hobbyboer. Uiteindelijk werden de dieren afgevoerd. Postma zit sinds 19 maart in de gevangenis. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan verboden wapenbezit en bedreiging met diezelfde wapens. In zijn boerderij zou een uzi zijn gevonden. Van Bruggen behandelde dinsdag vijf zaken, er staan nog twee zaken van dierverwaarlozing open en de zaak van het verboden wapen. Daarvoor zal Postma zich binnenkort moeten verantwoorden. De man denkt dat de Dierenpolitie, de NVWA en zelfs een dierenarts het op hem hebben voorzien. 'Hij heeft het idee dat de autoriteiten hem moeten hebben. Op iedere slak werd zout gelegd', aldus advocaat Erik Stoeten. De raadsman omschreef zijn cliënt als 'een vrijbuiter en een natuurliefhebber'. Het zou nooit Postma's bedoeling zijn geweest de dieren doelbewust te kwellen. Daar was ook de rechter van overtuigd. Maar Van Bruggen maakte zich ook zorgen. Hij had sterk de indruk dat Postma de laatste jaren 'tegen de grenzen van zijn kunnen is aangelopen'. Bij het bepalen van de straf hield de rechter rekening met de hoge leeftijd van de verdachte en met het feit dat hij de afgelopen jaren kampte met depressieve klachten. Met een voorwaardelijke werkstraf van 150 uur en een proeftijd van twee jaar zette Van Bruggen een stevige stok achter de deur, om te bewerkstelligen dat Postma het de komende tijd uit zijn hoofd zal laten om 'grote' dieren op zijn boerderij te houden.