Bijeenkomsten direct betrokkenen ongeluk Twijzel

SURHUISTERVEEN - De gemeente Achtkarspelen heeft donderdag in de Surventohal in Surhuisterveen een informatieavond gehouden voor betrokkenen bij het ongeval in Twijzel.

Burgemeester Germ Gerbrandy was namens de gemeente Achtkarspelen aanwezig. Loco-burgemeester Gerda Postma woonde dezelfde avond de bijenkomst bij op basisschool De Bernebrêge in Surhuisterveen. Hier waren ongeveer honderd ouders aanwezig. De bijeenkomst verliep kalm en waardig. Op de school wordt een hoekje ingericht met tekeningen van kinderen. In de Surventohal waren zo’n zeventig mensen aanwezig. Burgemeester Gerbrandy nam het publiek mee in de gebeurtenissen van de voorgaande 24 uur. Hij dankte de hulpdiensten, betrokkenen, vrijwilligers en de organisatie van het korfbaltoernooi voor hun grote inzet op deze zwarte dag. Ook vertelde hij de namen, de leeftijden en woonplaatsen van de jonge slachtoffers.

Moment van stilte

Aansluitend vroeg Gerbrandy om een moment van stilte ter nagedachtenis aan het dodelijke slachtoffer. Eén slachtoffer ligt nog in zorgelijke toestand in het UMCG. De andere drie slachtoffers zijn inmiddels weer thuis. Twee van hen zijn vandaag weer naar school geweest. Vrijdag 23 mei bezoekt de burgemeester de gezinnen van de slachtoffers. Hierna vertelde teamchef Tjipke Hijlkema van de politie Noordoost-Friesland over het onderzoek dat de politie momenteel uitvoert. Zes collega's van de politie werken momenteel aan het onderzoek.

Impact

Jan Bleeker (GGD Fryslân), verantwoordelijk voor de nazorg vanuit de GGD, vertelde over de impact van dodelijke ongevallen op scholen. ,,De komende weken en maanden zullen de klasgenoten de vreselijke beelden moeten verwerken." Medewerkers van Slachtofferhulp, CJG, Jeugdgezondheidszorg en pastorale medewerkers gingen met de aanwezigen in gesprek. De burgemeester riep aanwezigen op elkaar vooral op te zoeken en met elkaar te praten. Gerbrandy benadrukte nog eens dat de nazorg er voor nu is, voor straks maar vooral ook voor de periode erna.

Bezoek scholen

Gerben Gerbrandy bezocht donderdag 22 mei basisschool De Bernebrge in Surhuisterveen en basisschool De Oanrin in Twijzel. Vrijdag 23 mei brengt hij een bezoek aan De Mienskip in Buitenpost. Op deze school zitten ook kinderen uit Twijzel.