Hinne Brouwer komt met ‘zijn' film naar Kollum

Kollum - KOLLUM/BUITENPOST - Een paar weken geleden is de documentaire ‘Nieuwe Helden' in zo'n 33 zalen in première gegaan. Deze is gemonteerd door de oud-Buitenposter Hinne Brouwer. Op zaterdag 24 mei is deze film om 16.30 uur en 20.00 uur in het Filmhuis in Kollum te zien.

‘Nieuwe helden' is een film waarbij een Nederlandse wielerploeg gevolgd wordt tijdens de Tour de France van vorig jaar. De ploeg wil zich bewijzen dat je ook zonder doping kunt winnen. In de honderdste editie van de Tour de France zint het jonge Nederlandse team van Argos-Shimano op revanche op de oude garde die door jarenlang dopinggebruik het wielrennen heeft verziekt. Dicht op de huid, in cinema vérité stijl, volgt de film van Dirk Jan Roeleven het jonge team. Mathijs van Nieuwkerk noemde Nieuwe Helden in De Wereld Draait Door: één van de mooiste sportdocumentaires die ooit gemaakt is. De 51-jarige Hinne Brouwer, één van de makers van deze film, heeft tot zijn achttiende in Buitenpost gewoond en bijna al zijn familieleden wonen nog steeds in Buitenpost en Kollum. In zijn jonge jaren draaide Brouwer al plaatjes in onder andere It Koartling in Buitenpost en hij verzorgde het geluid voor een bandje. Op zijn achttiende is Brouwer vertrokken naar Amsterdam en na enige omzwervingen kwam hij via de lokale televisie bij de NOS en later het NOB te werken. Inmiddels is Hinne Brouwer ongeveer 25 jaar editor waarvan de laatste tien jaar met een eigen studio. Hij is gespecialiseerd in het monteren van lange documentaires voor televisie en de bioscoop. Zijn laatste grote project is de bovenstaande film. Het leek de jongere broer van Hinne, Harry Brouwer die nog steeds in Buitenpost woont, een leuk idee als deze film in Kollum zou kunnen draaien. Hinne Brouwer:,,Ondanks dat zo'n film alleen in de wat grotere bioscopen draait heb ik de distributeur toch zover gekregen dat hij toestemming heeft gegeven in het Filmhuis van Kollum. Dat deze filmzaal klein is, maakt het juist zo speciaal.'' Dirk Jan Roeleven, regisseur en beste vriend gaat Brouwer vergezellen tijdens de voorstelling. Zij vertellen samen iets over het ontstaan van de film en beantwoorden eventuele vragen.
Op de foto: Hinne Brouwer, afkomstig uit Buitenpost, is één van de makers van de film Nieuwe Helden die op 24 mei in het Filmhuis aan de Oostenburgstraat 2 in Kollum is te zien. Afbeelding uit de film Nieuwe Helden. Copyright Pieter van Huystee Film, Camera Rob Hodselmans.