Tine Zijlstra viert 85e verjaardag met expositie Merklappen

Dokkum - DOKKUM - Tine Zijlstra-Riemersma uit Dokkum is vandaag 85 jaar geworden. Zij viert dit met de opening van haar eerste expositie: Merklappen.

Veel vrouwen zullen zich hun eerste merklap nog herinneren, met daarop het alfabet, de cijfers, randen en motieven geborduurd. Zo weet Tine Zijlstra ook nog precies hoe haar eerste merklap er uitzag. ,,Jammer genôch ha ik dat lapke fan de legere skoalle net mear'', vertelt Zijlstra. De schade heeft ze later ruimschoots ingehaald.
Oefenlappen voor jonge meisjes Merklappen waren van oorsprong oefenlappen voor jonge meisjes tussen ongeveer 5 en 15 jaar, die moesten leren borduren. De letters en motieven werden later gebruikt om het linnengoed en de kleding voor hun uitzet van een merkje te voorzien. Gebruikte motieven, compositie en kleurgebruik waren afhankelijk van de tijd waarin het werd gemaakt, de plaats van herkomst en de persoonlijke inbreng van de maakster. Elke merklap heeft een verhaal In dertig jaar tijd borduurde Tine Zijlstra vijftien merklappen. Hierop zijn veel alfabetten en motieven te zien. Soms werkte Zijlstra volgens een bestaand patroon, maar er zitten ook veel eigen ontwerpen bij, vaak toegesneden op haar persoonlijke omstandigheden. ,,Elke merklap hat in ferhaal.'' Zo is in de ene merklap het huis van haar zoon verwerkt en op een ander doek is het skûtsje van haar dochter uit Grou te bewonderen.  Dochter Baukje Zijlstra maakte bij elke merklap een verhaaltje, Dorothee Mastenbroek zorgde voor de foto's en kleindochter Wieke Zijlstra bundelde dit tot een boek. Het boek wordt vandaag gepresenteerd op Tine Zijlstra's verjaardag. Kroon op het werk Zijlstra heeft het altijd al mooi gevonden om ‘iets' te maken. ,,Froeger makke ik klean foar de bern. Mar doe't dy grutter waarden hoechde dat net mear. Doe bin ik oerstapt op merklappen. Ik fyn it belangryk om net allinnich dingen te dwaan yn it libben dy't moatte. Mei seis bern hie ik it froeger drok. Dan woenen jo ek wolris wat oars dwaan, wat foar josels. Dit fûn ik prachtich om te dwaan, noch steeds. Moatst wol geduld ha en dat ha ik net altyd. Soms doch ik ien krúske ferkeard en dan moat der in hiel stik op ‘e nij.'' De achterkanten van de merklappen zijn net zo netjes als de voorkant. Dat hoort volgens Zijlstra zo. Sari Visser van Lijstenmakerij 't Piepke in Dokkum ziet de achterkant namelijk ook. Als zij de merklap heeft ingelijst is het volgens Zijlstra pas echt af. ,,In kroan op it wurk.'' Expositie Kenmerkend voor merklappen is dat de naam en geboortedatum van de maker erop staan. Op één merklap van Tine Zijlstra is dat niet het geval. Die hangt nog thuis, een heel grote. ,,It wie my net nei 't sin.'' Het eerste bloemetje van de zestiende merklap is inmiddels af. ,,Sa lang as ik it sjen kin en myn ferstân noch goed ha, gean ik troch.'' De expositie Merklappen is tot en met 15 maart te zien in de bibliotheek in Dokkum. Voor openingstijden zie www.ontdekdebieb.nl Voor het volledige verhaal, zie het Nieuwsblad Noordoost-Friesland van vrijdag 7 februari. Tekst en foto's: Klasina van der Werf