Peuters in de ban van Krrrr...okodil

Kollum - KOLLUM - De Nationale Voorleesdagen zijn begonnen. In heel Noordoost-Fryslân bezoeken peuters de bibliotheek of worden verhalen voorgelezen op de peuterspeelzalen. Vandaag brachten de peuters van de Pompeblêdsjes uit Kollumerpomp de bibliotheek in Kollum. In totaal doen zo'n zeventig peuterspeelzalen en kinderdagverblijven mee.

Er wordt dan voorgelezen uit het ‘Prentenboek van het Jaar' Krrrr….okodil van Catherine Rayner. Volgens Tjitske van der Velde van de Bibliotheek Noordoost Fryslân lijkt voorlezen wel een toverwoord. ,,Bern fine it leuk en gesellich, mar it is ek in rustmoment. Boppedat is taal yn boeken riker dan sprektaal'', stelt Van der Velde. Zo kent een kind van vier jaar dat wel vaak voorgelezen is 3500 woorden en een kind dat niet voorgelezen wordt heeft een woordenschat van 1500. Ook leren ze de leesrichting kennen, van links naar rechts en van boven naar beneden. Tijdens De Nationale Voorleesdagen wordt het belang van voorlezen nog eens extra benadrukt. Recent onderzoek toont het belang van voorlezen aan jonge kinderen voor hun latere schoolcarrière. Naast het voorlezen vallen er tijdens de voorleesdagen allerlei andere leuke dingen te beleven voor de peuters. Kinderen (van nul tot zes jaar) krijgen als ze lid worden gratis een popje van Krokodil cadeau. Ook is er gedacht aan voorlezen in het Fries. Het Tomke uitdeelboekje is tijdens deze periode gratis in de bibliotheken te krijgen. Het boekje heeft als titel ‘Tomke is weg'. In het boekje staat een voorleesverhaaltje, een opzegliedje en een spelletje. En natuurlijk hele mooie plaatjes van Tomke. Het boekje is bedoeld voor kinderen van 2 tot en met 4 jaar. De Bibliotheek ondersteunt ouders graag bij het voorlezen, met een uitgebreide collectie fantasierijke prentenboeken bijvoorbeeld. Ook na de Nationale Voorleesdagen!
Op de foto: De peuters van de pompeblêdsjes uit Kollumerpomp luisteren aandachtig naar Tjitske van der Velde die het spannende verhaal over een krokodil vertelt. FOTO KLASINA VAN DER WERF