Kollumerzwaagster bijna verdronken na gebruik GHB

Kollumerzwaag - LEEUWARDEN/KOLLUMERZWAAG Eigenlijk was het een klein wonder, dat de 22-jarige Kollumerzwaagster zijn verhaal hoogstpersoonlijk aan politierechter Willem Sikkema kon vertellen. De man had voor het eerst in zijn leven GHB gebruikt. Het was hem bijna fataal geworden: hij was in een sloot gevallen en bijna verdronken.

De politie vond de man op 27 oktober vorig jaar in een sloot bij Oudwoude. Omwonenden hadden alarm geslagen omdat ze iemand hoorden schreeuwen. De Kollumerzwaagster was kletsnat en hij zat onder de modder. Hij was niet aanspreekbaar. Hij sloeg wild om zich heen en maakte onsamenhangende geluiden. De agenten kenden dit beeld maar al te goed: dit was iemand die GHB had gebruikt. De man werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis, hij was zwaar onderkoeld. Hij had gemakkelijk kunnen verdrinken. Dat moest de verdachte beamen.

GHB op de kermis

Op de kermis in Kollum had hij een flesje GHB gekocht. Eerder die avond had hij al een blowtje gerookt. Na twee dopjes GHB was hij weggelopen, wat er daarna gebeurde wist hij niet meer. Een paar maanden eerder, op 2 juli 2012, was hij door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld wegens brandstichting. In een dronken bui had hij een paar afvalcontainers in brand gestoken. Naast de gebruikelijke straffen legde de rechtbank hem ook een alcoholverbod op. Hij had GHB genomen om de alcoholcontroles te omzeilen. Hij had gehoord dat de partydrug niet traceerbaar zou zijn.

Negentig uur werkstraf

In theorie had officier van justitie Caroline de Groot kunnen eisen dat de rechter de negen maanden voorwaardelijk zou omzetten in een definitieve gevangenisstraf. De officier besloot dat niet te doen. ,,Ik denk dat de verdachte zijn lesje wel geleerd heeft", zei De Groot. Ze eiste een werkstraf van negentig uur. De rechter nam het voorstel over. Sikkema benadrukte nog maar eens dat GHB niet voor niks als harddrug te boek staat: ,,Dit zijn gevaarlijke drugs."