Waddenoester komt te laat voor de Admiraal in Dokkum

Dokkum - DOKKUM - De Admiraal moet het vrijdag doen zonder zijn traditionele Waddenoester. Door de mooie zomer zijn de wilde Waddenoesters dit jaar niet op tijd op smaak. Vrijdag wordt daarom gebruik gemaakt van geïmporteerde kweekoesters.

Traditioneel opent de Stichting Geïntegreerde Visserij het oesterseizoen tijdens de Dokkumer Admiraliteitsdagen in het eerste weekend van september. Het oesterseizoen loopt tot en met mei. In de zomermaanden gaat alle energie van de oester in de voortplanting zitten en dat gaat ten koste van de smaak. Herstel langer Normaal gesproken herstellen de oesters hiervan vrij snel als het weer wat kouder wordt. Door de lange en late zomer duurt het herstel aanzienlijk langer. Volgens kenners hebben de waddenoesters nog niet voldoende vlees en de frisse, zilte smaak en byte die van een goede kwaliteitsoester verwacht mag worden. Eigen kust Voor volgend jaar hopen de organisatie en de vissers weer op de vertrouwde oesters van eigen kust. De waddenoester zal in de loop van september weer volop geleverd kunnen worden. Op het oostelijke wad liggen de banken er goed bij en er is voldoende aanwas van jonge oesters.