Ideaal weer voor de graanoogst in Noordoost Friesland

Metslawier - Warm zonnig weer en een drogende wind. Ideaal weer om het graan te oogsten. De combines rijden dan ook af en aan in Noordoost Friesland.

Het graan stond er dit jaar mooi voor, ondanks de koude start in het voorjaar. Het graan is een beetje kort in de stengel, maar verder heeft het een mooi volle, gerijpte korrel. Ook de komende zomerweek lijkt weer zeer gunstig voor de oogst van het graan. Een droge wind uit het oosten met veel zon en weinig dauw in de ochtenduren. Dat is ideaal om volop te oogsten, niet alleen graan, maar ook aardappelen en andere gewassen.

Stofwolken bij Metslawier

Één van de boeren die druk in de weer was met de oogst, was Bert Zijlstra uit Metslawier. Nadat de morgendauw verdwenen is, klimt hij op zijn combine. ,,Je bent het hele jaar bezig. De oogst is het moment waar je naartoe werkt. Daar kijk je naar uit. En met 'combinen' is het altijd mooi weer." Terwijl de combine het graan verwerkt, stijgen grote stofwolken van het droge veld. Het restproduct (stro) wordt een dezer dagen in pakjes geperst en verder verwerkt.