Zaterdag open dag bij Voedselbank Dantumadiel

Damwâld - De Voedselbank in Dantumadiel stelt zaterdagmiddag van twaalf tot zes uur haar deuren open voor publiek. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen op de uitdeellocatie aan de Lytse Loane 1B in Damwâld. Ze kunnen zien hoe de pakketten worden samengesteld en vrijwilligers geven informatie over de Voedselbank.

Armoede en verspilling

De Stichting Voedselbank Dantumadiel is anderhalf jaar geleden begonnen in de Doopsgezinde Kerk van Damwâld met als doel het bestrijden van de armoede en het tegengaan van verspilling van levensmiddelen. De Voedselbank zorgt dat alleenstaanden/gezinnen die met weinig leefgeld rond moeten komen, om de veertien dagen een voedselpakket en in de tussenweken broden kunnen ophalen. Financieel in de problemen zitten heeft een enorme impact op de huishoudens, want mensen kunnen niet meer echt deelnemen aan de samenleving. Ze raken in een isoloment en voelen zich sociaal uitgesloten. Vooral voor gezinnen met kleine kinderen is dit funest.

Aanmelden

Gezinnen of alleenstaanden kunnen zich aanmelden door te bellen met 06-57654340. Vaak worden mensen ook doorverwezen via de sociale dienst, kredietbank of maatschappelijk werk. Zogenaamde ‘screeners' bezoeken de mensen vervolgens om de financiële cijfers te bekijken. Zij gaan zorgvuldig te werk. Er wordt geen oordeel gegeven over hoe iemand in zo'n situatie terecht is gekomen. Bovendien wordt er gewaakt over de privacy van degenen die de pakketten ontvangen.

Donateurs

De voedselbank is een particulier initiatief en krijgt geen structurele subsidie van de gemeente. Dit houdt in dat de voedselbank zelf verantwoordelijk is om mensen die moeite hebben om rond te komen een voedselpakket te verstrekken. De kosten, zoals de aankoop van basispakketten, de aanvulling van pakketten met verse producten (groente, fruit en vlees) en vaste lasten (huur en energielasten van de opslagruimte) moeten betaald worden uit donaties en giften. De Voedselbank kan financiële steun dan ook goed gebruiken. Meer informatie: www. voedselbankdantumadiel.nl Tijdens de open dag van de Voedselbank kunnen mensen ook een kijkje nemen bij de zorgkwekerij Wâldgrien en de Zomerfair aan de Achterwei in Damwâld. Tanja (52) is zowel klant als vrijwilliger bij de Voedselbank Dantumadiel. Zij moet rondkomen van dertig euro per maand. In het Nieuwsblad Noordoost-Friesland van maandag 10 juni vertelt zij haar verhaal. FOTO'S KLASINA VAN DER WERF