Victor laat zich niet zomaar ‘te plak' zetten

Wânswert - WANSWERT - Als alles meezit is poldermolen Victor bij Wânswert vanmiddag weer helemaal opgebouwd, maar dat had donderdag letterlijk al heel wat voeten in aarde.

Het opnieuw op de onderbouw plaatsen van de compleet gerestaureerde poldermolen uit 1867 liep een behoorlijke vertraging op. De planning was dat de molen in een halve dag weer opgetuigd kon worden, maar de kap kon pas in de namiddag worden geplaatst en vrijdag moeten de wieken nog worden gemonteerd.
Toen donderdagochtend om negen uur de achtkant van de molen op zijn plaats zou worden gezet, was al gauw duidelijk dat Victor zich niet zomaar ‘te plak' liet zetten. Of de grond was te drassig of de veertien ton wegende romp van de gerestaureerde molen was gewoon te zwaar voor de grote kraan van Kielstra. De kraan zakte diep weg in de natte klei en dreigde zelfs heel even te kantelen. Het hijstoestel kon de molen nog net op tijd op de opnieuw opgemetselde onderbouw laten rusten, waarna die door bouwvakkers werd gestut om stabiel te blijven. Een nog zwaardere telescoopkraan van KTF uit Harlingen moest in allerijl komen om een ramp te voorkomen en de achtkant in de loop van de middag op zijn plaats te zetten. Pas tegen vijven kon de ook nog eens zes ton wegende kap op de molen worden geplaatst. Zie verder het Nieuwsblad Noordoost-Friesland van vrijdag 12 oktober. FOTO'S BRAM BURUMA