Rapport NVWA en RIVM: Consumenten onderschatten gevaar voedselinfecties

HOOGEVEEN -   Naar schatting worden jaarlijks zo'n 680.000 mensen in Nederland ziek na het eten van besmet voedsel. De meeste infecties worden echter niet gemeld, blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het RIVM.

Niettemin waren er ook afgelopen jaar minder meldingen van voedselinfecties en -vergiftigingen dan in voorgaande jaren. ,,Dit is een trend, die al sinds 2008 te zien is. Toch zit achter deze daling dus een flinke onderschatting van het aantal voedselinfecties'', geeft een woordvoerster van de NVWA aan.  In 2011 kreeg de NVWA 363 meldingen van mogelijke voedselinfecties. In 2010 waren dat 432 meldingen. Deze komen van consumenten die vermoeden dat zij ziek zijn geworden door besmet voedsel. Ook het aantal mensen dat ziek werd (889) ligt lager dan in voorgaande jaren. Het RIVM kreeg via GGD’en 42 clusters van voedselinfecties door met 368 zieken. Dit laatste aantal bleef in de afgelopen acht jaar redelijk stabiel. Acht procent van de zieken is in het ziekenhuis opgenomen. Ook dit jaar zijn de bacteriën Salmonella en Campylobacter  en het norovirus  de belangrijkste veroorzakers van de uitbraken van voedselinfecties. Voedselinfectie ontstaat door het eten van besmet voedsel. De besmetting wordt veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. De infectie kan leiden tot een ontsteking van de maag, darmen of van andere organen. Men kan dan last krijgen van diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts.  ,,Soms gaat de infectie ongemerkt voorbij. De klachten ontstaan niet eerder dan acht uur na het eten van besmette producten. Dat in tegenstelling tot voedselvergiftiging waarbij gifstoffen van bepaalde bacteriën vrijkomen. De klachten ontstaan dan vaak al binnen enkele uren na het eten van besmet voedsel. De voedselinfecties ontstaan vaak door onvoldoende hygiënische maatregelen.'' ,,Om uitbraken van voedselinfecties (twee of meer zieken door dezelfde bron) te voorkomen, blijft aandacht voor de voedselveiligheid nodig'', geven de NVWA en het RIVM aan. ,,Dat is een zaak voor zowel de overheid, voedselproducenten, voedselleveranciers, horeca als voor de consument.'' ,,Behalve hygiënische maatregelen, zoals handenwassen voor etensbereiding,  is het belangrijk ‘kruisbesmetting’ te voorkomen. Dit kan door in de keuken verschillende snijplanken en messen te gebruiken om rauw en gaar voedsel te scheiden. Overigens neemt de consumptie van rauw voedsel (filet americain, ossenworst, oesters) toe. De consument lijkt zich niet altijd bewust van de risico’s van dergelijke producten.''