Varen uit respect voor redders Gebroeders Luden

Lauwersoog - LAUWERSOOG -  Water, havens en de geur van de boot. De vrijwilligers van de voormalige reddingboot Gebroeders Luden hebben allemaal wel iets met varen. Maar het werk dat zij verrichten om de Gebroeders Luden in stand te houden, doen zij vooral uit respect voor de mensen die op de reddingboot hebben gevaren.

De Gebroeders Luden is één van de vijf boten van het type Carlot. De voormalige reddingboot meet 21 bij 4 meter en is in 1965 gebouwd op de werf van de Gebroeders Niestern in Delfzijl. De boot is bekostigd uit het legaat van de heer J.W.A. Luden. Aanleiding was het verdrinken van zijn broer Hendrik in de Noordzee op 21 juli 1924. Het schip kwam in 1965 in de vaart op het station Oostmahorn als opvolger van de legendarische zelfrichtende reddingboot Insulinde. De voortstuwing gebeurt door middel van twee 8 cilinder Kromhout motoren Type 8TS117.
Toen in 1969 de Lauwerszee werd afgesloten is de Gebroeders Luden naar Lauwersoog verhuisd. In 1996 werd een snellere reddingboot op Lauwersoog gestationeerd en werd de Gebroeders Luden verhuurd aan de IJslandse reddingmij. Na negen jaar IJsland is de boot terug waar hij hoort, op Lauwersoog. In 2006 werd de Stichting tot Behoud opgericht en de Gebroeders Luden aangekocht van de KNRM. Met 1196 geredden en veertig dienstjaren is de Gebroeders Luden nu ‘met pensioen'. De reddingboot is te huur voor diverse activiteiten, zoals culturele vaartochten, familiefeestjes, teambuilding en asverstrooiing op zee. Voor een achtergrondverhaal, zie het Nieuwsblad Noordoost-Friesland van vrijdag 10 augustus.