Molenbrand Burum: Vijf jongens krijgen werkstraf

Kollum - LEEUWARDEN/BURUM - De vijf jongens die verantwoordelijk zijn voor het afbranden van de monumentale molen Windlust in Burum, zijn door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot taakstraffen.

Twee twaalfjarige jongens kregen een werkstraf van 60 uur. De overige drie verdachten moeten 90 uur gratis werken. Een zesde verdachte werd vrijgesproken.
De 225 jaar oude molen in het centrum van Burum vloog op de avond van Paaszondag 8 april in brand. De molen brandde tot de grond toe af. Voor de brandweerkorpsen van Grijpskerk en Zoutkamp was er geen redden aan. De politie hield jongens uit Burum, Dokkum en Kollum aan. Die verklaarden bij de politie dat ze in de buurt van de molen oude bijbels en psalmboekjes in brand hadden gestoken. Het vuur was vervolgens overgeslagen naar de molen. De jongens dachten dat ze het vuur hadden uitgemaakt. Ze zeiden destijds dat het nooit hun bedoeling was geweest om de oude molen in brand te steken. De molen is één keer eerder afgebrand, in 1785. Op dezelfde plek werd toen een nieuwe molen gebouwd. Inmiddels zijn er vergevorderde plannen om ook nu weer een nieuwe molen te bouwen. ARCHIEFFOTO JAN BEETS