Stoffig en versleten? Ik lust het allemaal!

Dokkum - Wethouder Pytsje de Graaf van de gemeente Dongeradeel en Martijn van Veenendaal van Humana hebben vanmiddag als eerste kleding, schoenen en textiel in de opgevrolijkte Humana container op De Markt in Dokkum gedeponeerd.

De container is door kunstenaars onder handen genomen voor de campagne Fair Fibers. Deze campagne heeft als doel Friezen aan te zetten hun kleding en ander textiel gescheiden aan te bieden.

Campagne Fair Fiber

De campagne Fair Fiber (Engels voor ‘eerlijke vezels') is een gezamenlijk initiatief van de provincie Fryslân, de Friese Milieu Federatie (FMF) en gemeenten zoals de gemeente Dongeradeel, waar Humana graag een bijdrage aan wil leveren. Door middel van graffiti hebben de kunstenaars een opvallende verschijning van de container gemaakt. ‘Stoffig en versleten? Ik lust het allemaal' is een duidelijke boodschap die de bewoners van de gemeente Dongeradeel bewust moet maken van het feit dat ook oude, versleten of kapotte kleding en textiel in een Humana container gedeponeerd moeten worden. Humana helpt de gemeente Dongeradeel al meer dan 15 jaar met het inzamelen van textiel. Door de inzet van elf containers haalt Humana jaarlijks 72.000 kilo gebruikt textiel op in de gemeente Dongeradeel. Pytsje de Graaf: ,,Bekend is dat ook in onze gemeente nog de nodige textiel in de grijze container beland. Deze campagne zal ons helpen de aantal kilo's textiel dat in Humana containers terecht komt te verhogen en de hoeveelheid afval in de grijze containers te verlagen.”

Hergebruik of recycling

Jaarlijks verdwijnt ongeveer 135 miljoen kilo textiel met het restafval in de verbrandingsoven in Nederland. Twee derde hiervan is nog geschikt voor hergebruik of recycling. ,,Vaak denken mensen dat alleen herdraagbare kleding in de containers mag. Deze campagne draagt bij aan de bewustwording dat ook kapotte of versleten kleding, schoenen, lappen stof en resttextiel in de Humana container mag. De kleding of textiel die niet door iemand anders gedragen of gebruikt kan worden, wordt gerecycled tot losse vezels. Hiervan worden nieuwe producten gemaakt zoals nieuw garen, paardendekens, isolatiemateriaal en kunstobjecten,” aldus Van Veenendaal.

Humana

Humana is een ontwikkelingsorganisatie en één van de grootste textielinzamelaars van Nederland. Humana neemt de verantwoordelijkheid op zich om gebruikt textiel een nieuwe bestemming te geven. Met de inzameling en verkoop van gedragen kleding zorgt Humana ervoor dat mensen in Afrika hun leven in eigen handen kunnen nemen. Dankzij de kledingdonaties van de inwoners van de gemeente Dongeradeel kan Humana nog meer duurzame ontwikkelingsprojecten in zuidelijk Afrika ondersteunen. Hoe meer er wordt gegeven, hoe meer mensen er door Humana geholpen kunnen worden. Minder textiel in het restafval scheelt uiteindelijk weer kosten in de afvalstoffenheffing en is beter voor het milieu. Op de foto: Wethouder Pytsje de Graaf van de gemeente Dongeradeel en Martijn van Veenendaal van Humana deponeren als eerste kleding, schoenen en textile in de opgevrolijkte kledingcontainer. Foto: Klasina van der Werf