Eerste cd voor Valentina Tóth

Dokkum - AMSTERDAM - Valentina Tóth presenteerde zaterdagmiddag in de Amstelkerk in Amsterdam haar eerste cd, Hungarian Horizon.

De schijf, uitgebracht door platenmaatschappij Challenge Classic, bevat pianowerken van de Hongaarse componisten Zoltán Kodály en Béla Bartók. Valentina Tóth gaf in de uitverkochte Amstelkerk een releaseconcert. Zij bespeelde daarbij de vleugel van de beroemde pianist Youri Egorov.
De achttienjarige pianiste groeide op in Aldtsjerk en studeert nu aan het Conservatorium. Voor de cd koos ze  pianowerken van de Hongaren Zoltán Kodály en Béla Bartók, omdat die muziek dicht bij haar hart ligt. Zij is voor drie-achtste Hongaar, dankzij haar Hongaarse opa en Half-Hongaarse oma van vaders zijde. Abigail Horváth, die de Hongaarse ambassade vertegenwoordigde, ziet Valentina als een muzikale ambassadeur. Ietje Hofstra-de Jager van het Karmelklooster in Drachten, die Valentina haar eerste cd mocht overhandigen, noemde haar in een geëmotioneerde toespraak ook een ambassadeur voor Friesland. ,,Zij laat in dit Hongaarse repertoire horen dat er geen leed zo diep is of er is een vleugje humor doorheen geweven en geen vreugde zo groot of het heeft een ondertoon van weemoed in zich.''
FOTO'S MIKE PASCHENEGGER