Elfstedentocht voor oldtimers op de Markt in Dokkum

Dokkum - De 28ste Elfsteden Oldtimer Rally, de Elfstedentocht voor oldtimers, wordt vandaag gehouden. De oldtimers deden ook de Markt in Dokkum aan en werden daar bewonderd door vele liefhebbers.

Ongeluk Wijckel

De start vond vanmorgen plaats vanaf camping 't Hop in Wijckel. De deelnemers zijn vanmorgen nagenoeg compleet van start gegaan. Gisteren raakten er vier mensen gewond toen een oldtimer de feesttent in reed in Wijckel. Een van de vier gewonden - een 66-jarige man uit Wijdewormer - is nog diezelfde avond teruggekeerd uit het ziekenhuis. Van de drie anderen, onder wie oud-burgemeester Wiebe Pitlo (74) van Gaasterlân-Sleat, is de toestand stabiel. De andere twee zijn een echtpaar uit Loosdrecht van 77 en 79 jaar. De vrouw is er ernstig aan toe.

Gaspedaal

Het ongeluk gebeurde doordat het gaspedaal van de oldtimer vast bleef zitten. Ondanks het ongeluk werd besloten de tocht door te laten gaan.

Route

De route voert van Sloten naar IJlst, Sneek, Leeuwarden, Dokkum, Franeker, Harlingen, Bolsward, Workum, Hindeloopen, Stavoren en terug naar Sloten. Halverwege de middag worden oldtimers weer terugverwacht in finishplaats Sloten.

600 voertuigen

De Rally werd voor het eerst gehouden in 1984, is altijd op de zaterdag na Hemelvaartsdag en er doen alleen motoren en auto's tot en met het bouwjaar 1949 aan mee. Er rijden 600 voertuigen mee, 400 auto's en 200 motoren, uit Nederland, Belgie, Engeland, Frankrijk en Duitsland. De rijsnelheid ligt tussen de 28 en 32 kilometer per uur. Foto's: Dirk de Jong